Drtivá většina mužů má podobný typ pleti – kombinovanou a převážně mastnou. Projevuje se to tak, že na některých místech může být suchá a hrubá, ale na nose, čele nebo tvářích se výrazně leskne – obzvláště po celém dni v práci.

Mastnější pleť a s ní občasné akné je důsledek testosteronu (krom dalších vlivů) a s tím nic nelze dělat. Přípravky, které slibují, že přetransformují vaši pleť a vy jako zázrakem po jednom peelingu nebudete mít akné nebo mastící se zóny, jsou kompletní bulls—t. Promyšlená péče ale dokáže spoustu věcí zlepšit. Jen se musí dělat dlouhodobě.

Nejčastější chyby s mastnou pletí

Pleť se mastí, protože má potřebu se hydratovat. Jakmile ji namočíte vodou nebo umyjete mýdlem, vysušíte ji. V reakci na to se bude snažit mastit ještě víc a z toho důvodu nám bůh dal hydratační produkty.

Jakmile máte mastnou pleť, vyhýbejte se obloukem všem čistícím pleťovým vodám, které obsahují alkohol nebo jsou evidentně chemické. Nebudeme jmenovat, ale jsou tři od jedné značky – tyrkysová, fialová a červená. Od nich ruce pryč. S tím bohužel souvisí i používání klasické kolínské po holení. Sice je to stylové, ale vysušuje to až běda.

Drhnout z pleti všechno dolů nikdy nepomůže s mastnou se pletí a proto se také vyhýbejte přehnanému množství peelingů, mýdel a mycích gelů proti akné. Ustálená představa, že s akné pomůže nějaký produkt je mimo. Akné je problém zevnitř a jako takový ho musíte i řešit zevnitř.

Mytí

Mytí mastné pleti je podstatné, ale nemělo by se přehánět. Tím ale není myšleno, že se nemáte mýt. Každopádně jděte přirozenější cestou. Klasická kostka mýdla, které doporučí většina dermatologů je více méně nejbezpečnější cesta. Mycí gely určené na mastnou pleť ano, ale projděte si složení. Čím přírodnější, tím obvykle lepší.

Jestliže máte pleť kombinovanou (pod nosem a na čelistech poušť a na čele olejové koupele), vyzkoušejte krémové mycí přípravky. To je to nejlepší, co pro sebe můžete udělat.

Kostka mýdla na namáhanou pleť, La Roche Posay. Je naprosto univerzální, skvěle čistí ale díky svému složení nevysušuje tak, jako jiná mýdla. Ideální je i pokud vás trápí třeba atopický ekzém nebo jiné kožní nemoci. Seženete v lékárně.

Čistící pleťový krém, Aesop. Má krémovou strukturu, takže sice i hloubkově čistí póry, ale z kůže nestrhává přirozené oleje. Info o ceně v e-shopu.

Oil Control Face Wash, Bulldog. Je bez alkoholu a parfemace. Proti oleji bojuje především složením přírodních olejů a výtažků z ořechů. Pleť vyživuje a hydratuje už při mytí a ona se tím pádem nemá potřebu mastit. Seženete ve většině drogerií.

Hydratace

Neinvestujte zbytečně do cílené péče. Obvykle ty produkty, které slibují boj proti mastnotě jen pleť vysuší. Kvalitě pleti také moc nesvědčí spousta přísad, které se používají. EU reguluje pomazánkové máslo, ale nechají nás používat minerální oleje nebo silikon na obličej.

Samurai Anti Wrinkle Cream, Rituals. Ač je jeho primární funkcí boj proti vráskám, je naprosto skvělý na mastnou pleť. Pleť po něm vypadá matně, energicky a jemně chlapsky voní. Info o ceně v obchodě.

Oil Eliminator, Khiel’s. Velmi jemná emulze nenápadně voní, lehce zmatňuje a dělá, co se od něj čeká. Nicméně úplně nepomáhá s vyživením pleti, takže pokud ho nosíte přes den, v noci použijte něco hutnější. Info o ceně v butiku.

Občasná péče

I mastná pleť potřebuje čas od času pořádně vyživit. To, že se mastí neznamená, že je vyživená. Kvalitní pleťový suchý olej můžete používat na spaní a pleť vám nezhorší, právě naopak. Smyslem je nechat pleť napít a najíst. Smog, město, vítr a změny teplot vytváří pro pleť sedmý kruh pekelný.

Koncentrát na pleť, Tom Ford. Kombinace přírodních olejů řeší několik problémů najednou. Základem je ale hydratování, takže se stará jak o suché části, tak o mastné. Používejte ho na noc, ale na pleti nedělá film ani přes den. Prodává parfumerie Douglas.

Zlatý pleťový olej, L’Oreal. Má v sobě patnáct přírodních olejů, mimojiné i růži, levanduli a šípek. Ty všechny mají antibakteriální a protizánětlivé účinky, takže pomáhají hojit akné. Prodává většina drogérií.

Dokonalé maskování

Když víte, že vás skutečně čeká dlouhý den a nechcete se během něj lesknout, pořiďte si matující pudr a velký štětec. Stačí lehce nanést na části obličeje, které se vám obvykle lesknou a máte na několik hodin pokoj. Štětec z toho důvodu, že výsledek je přirozenější. Popřípadě můžete v tašce nosit papírky proti lesku – dají se koupit téměř kdekoliv, použijete jeden papírek a on nasaje přebytečný maz. V případě největší potřeby pomůže i papírový kapesník.

Matující pudr, Sephora. Má jen několik základních odstínů, na pleti není vidět, pokud to s ním nebudete přehánět. Prodává Sephora.

Papírky na odmaštění pleti, Chanel. Pouze pro fajnšmekry. Prodává Sephora.

Okolní vlivy

Mastná pleť je z dlouhodobého hlediska největší výhra, protože pomaleji stárne. A stále je lepší řešit čelo lesklé, než zbrázděné vráskami. Na mastnou pleť může mít vliv i přemíra pití alkoholu, málo spánku, cigarety, příliš cukru a málo zeleniny a vody. Všichni ovšem známe ty požadavky zdravé stravy.

Komentáře