S údernými hesly je to jako s prudce nakažlivými viry. Samy o sobě jsou to jen „mrtvé kusy informací“, které ke svému rozšíření potřebují živ(n)ou půdu. V případě virů lidské buňky, v případě hesel lidská média neboli „sdělovací prostředky“. Názorně to ukazuje následující příklad plakátů vylepených před pár na dny sloupech pouličního osvětlení v jednom anglickém městě.

Už jste to jistě zaznamenali, a pokud náhodou ještě ne, podívejte se na tuhle fotku, kterou umístila na svůj twitterový profil skupina zvaná XREastMidlands s ‚předvětkem‘, že: „Země se uzdravuje. Vzduch i voda se čistí. Korona je lék. Lidstvo je nemoc!“ Nejzásadnější „virovou sekvencí“ je právě ta poslední část – že „lidstvo je nemoc“.

Od plakátů dozdobených logem přesýpacích hodin se záhy distancovali všechny pobočky hnutí Extinction Rebellion (XR) včetně jeho mezinárodního „ústředního štábu“ s tím, že takováto prohlášení nejsou v souladu se základními principy hnutí XR.

Není jisté, kdo stojí za buňkou XR East Midlands, která tyto plakátky na sloupy pouličního osvětlení vylepila, prý se jedná o jakousi odpadlickou a navíc i „fejkovou“ skupinu, kterou snad vede jen jeden jediný člověk. Jisté ale je, že názor „lidé jsou nemoc“ není nikterak nový a neobvyklý, stačí zapátrat v hlubinách historie (a internetu).

Například už na začátku tohoto týdne prohlásil v tomto rozhovoru herec Idris Elba, jedna z prvních hollywoodských celebrit, která byla pozitivně testována na koronavirus, že „… není překvapením, že svět reaguje na lidskou rasu .“ Tuhle myšlenku pak ještě šířeji rozvádí, a přestože přitom nikdy doslovně neříká, že „lidstvo je nemoc“, vyznění celé jeho výpovědi je přesně takové.

Heslo „lidstvo je nemoc“ se objevuje také v reportáži (z listopadu 2019) o dobrovolnické skupině mladých lidí Youth of Boksburg (z města v Jižní Africe), jejímž primárním cílem je sice „konat dobré skutky a navštěvovat domovy seniorů“, ale též „soustředit více pozornosti na otázky diskriminace, šikany, rovnoprávnosti, úzkosti a deprese, feminismu a – klimatické změny“. Za tím účelem se skupina spojila s hnutím XR a na jedné z jeho přednášek se dozvěděla například, že „lidstvo je nemoc, pacient i lék na klimatickou změnu.“

Je v téhle souvislosti jen náhoda, že cca měsíc předtím vystoupil na ostře sledované Klimatické konferenci OSN herec Jason Momoa (známý z Hry o trůny), který před plénem prohlásil: „Jsme nemoc, která nakazila planetu. Jako lidský druh potřebujeme planetu ke svému přežití. Ale planeta nepotřebuje nás.“?

Jak je vidět, mutovat dokáží nejen viry, ale stejně tak i ideová hesla. Dalším důkazem budiž například rozhovor s baltimorským ‚street artistou‘ s přezdívkou Gaia ze srpna 2018, v němž mimo jiné říká: „Jako kdybychom byli něco jako vleklá rýma – lidstvo je nemoc.“ Tyhle myšlenky stejně jako přezdívku – jak sám vzápětí přiznává – převzal z daleko staršího zdroje. Od anglického vědce (lékaře a biofyzika) environmentalisty a futurologa, člena prestižní Královské společnosti (nauk) Jamese Lovelocka. A zejména pak tvůrce teorie Gaia neboli Země jako „superorganismu“, kterou formuloval v 60. letech minulého století při své práci pro agenturu NASA zabývající se možnostmi detekce neznámých forem života na Marsu.

V následujícím desetiletí se jeho myšlenkami inspirovalo hnutí New Age, ale sám autor jejich svéráznou reinterpretaci své teorie vehementně odmítal. Posléze se věnoval problematice klimatických změn – navrhl kupříkladu gigantický potrubní systém, který by pumpoval „výživnější“ vodu z dolních vrstev oceánu do vyšších, čímž by mohlo být stimulováno pohlcování uhlíku mořskými organismy. Tento návrh se však nedočkal příliš vlídného přijetí, ostatně stejně jako jeho teorie Gaii, jejíž platnost úspěšně zpochybnili vědci jako Stephen Jay Gould nebo Richard Dawkins.

James Lovelock, autor teorie Gaia, oslaví letos v červenci – doufejme že v pevném zdraví – své 101. narozeniny.

James Lovelock, autor teorie Gaia, oslaví letos v červenci – doufejme že v pevném zdraví – své 101. narozeniny.

Později se, k úleku všech ekologických aktivistů, jež ho brali jako jednoho ze svých duchovních otců, stal hlasitým propagátorem jaderné energetiky jako způsobu vyřešení energetické (a tím i klimatické) krize. V roce 2009 vydal další pokračování svého knižního seriálu o Gaie (česky Mizející tvář Gaii, Academia, 2012), v níž přeformuloval své dřívější myšlenky do hesla, že „Země trpí polyantroponemií“ – přelidněním. A právě odtud se zřejmě vzala i současná první část virálního hesla, že „lidstvo je nemoc“. Dovětek, že „koronavirus je lék“, však k němu ‚přimutoval‘ z jiných zdrojů. Sám Lovelock ve svém posledním obsáhlejším rozhovoru z loňského července tvrdí, že největší hrozbou pro lidstvo teď není samo lidstvo, nýbrž příroda a vesmír, zejména asteroidy.

Zprávy o ekologicky pozitivních důsledcích opatření zaváděných ve snaze zpomalit šíření viru se světem šíří ještě rychleji než sama virová nákaza. Propad průmyslu i dopravy prý neskutečně svědčí přírodě. Pomalu, ale jistě se ovšem ukazuje, že většina těchto zpráv jsou fakenews, jak přiznává (a konkrétní příklady uvádí) i časopis National Geographic, který se klimatické změně věnuje již mnoho let. Konkrétní příklad jednoho z ‚rozbitých mýtů‘ koronaviru coby přírodu ozdravujícího léku najdete v jednom z našich předchozích článků ZDE nebo případně na webu ekolist.cz.

Radek Kovanda

 

Komentáře