Většina chlapů rozumí víc gadgetům než tradičním kuchyňským spotřebičům. Teď ale můžete spojit příjemné s užitečným a vařit skrz dotykový displej!

Moderní spotřebiče značky Siemens jsou vybaveny technologií HomeConnect a jak vidno z názvu, nabízejí inteligentní propojenou domácnost, ve které je všechno na dosah, i když zrovna ležíte v posteli nebo sedíte na záchodě. Svou kuchyň můžete ovládat i z druhého konce světa, což se vyplatí těm, kdo trpí tzv. syndromem zapomenuté žehličky. Budíte se v noci v hotelovém pokoji s nutkavým pocitem, že jste zapomněli vypnout žehličku, zhasnout světlo nebo zamknout dveře? Dneska už nemusíte. A neřeší to prášky od doktora, ale právě chytré gadgety. Schválně se podívejte, jak můžete svou kuchyň “vyzbrojit” už dnes. S Home Connect od Siemens už nemusíte snít s otevřenýma očima u sci-fi filmů. Budoucnost si můžete koupit hned teď.

Odsavač par

Přiznejme si, že tahle věcička sice dělá hluk, ale zároveň zbavuje váš životní prostor otravných zápachů, což se dvojnásob hodí v kuchyních, které jsou spojené s obývacím pokojem. A to není jen otázka malých bytů, každý chce mít open floor plan, aby mohl od sporáku přes barový pult nezávazně konverzovat s návštěvou. Ať už těmto marketingovým výjevům věříte či nikoliv, odsavač par v kuchyni potřebujete. Jak ale vylepšit tak primitivní věcičku? Začít můžeme tím, že ho lze díky zapojení do domácí Wi-Fi sítě zapínat a vypínat na dálku. Jakmile je uvařeno, necháváte ho dlouhé minuty zapnutý, aby odsál i ten poslední výpar z chladnoucí pánve. Jenže kdo se má pak zvedat a odsavač vypínat? Ty nové jsou dokonce tak tiché, že je vypnout zapomenete. Se Siemensem stačí jedno kliknutí na telefonu a je klid. Druhým pak můžete na odsavači změnit barevné osvětlení Ambient Lights. Ano, ano… klasická zářivka je pro bydlenky. Tady se můžete odvázat a váš odsavač bude suplovat i kuchyňskou diskotéku.

 

Varná deska          

Přihořívá, teď už jdeme doopravdy vařit. Varná deska s technologií Home Connect je jako ta zmíněná žehlička z úvodu. Když ji zapomenete vypnout, může z toho být průšvih, nebo třeba jen příjemně vytopená domácnost. S chytrou varnou deskou od Siemensu se to ale nestane. Je dost chytrá na to, aby se po delší době sama vypnula. Vy ji navíc můžete zkontrolovat na dálku mobilem a v případě potřeby jednoduše vypnout sami. Při vaření má ale její virtuální vědomí mnohem víc funkcí. Funkce jako Cooking Sensor a Frying Sensor dělají z varné desky živý organismus, který umí měnit intenzitu podle zvoleného programu a dokonce si i v závislosti na ní zapnout odsavač par jen tak silně, aby efektivně odvětral všechny pachy. A abyste na to vaření nemuseli pořád dohlížet, můžete varné desce stáhnout z internetu recepty, nebo jí rovnou poradit, že má ty vajíčka vařit jen tolik a tolik minut – pak si může dát pauzu a stáhnout výkon na ohřev, nebo se úplně vypnout. Jistě, není to zatím robot, který vám ty vajíčka i prohodí, ale kdo chce ohřát vodu a uvařit rýži, ten jistě ocení, že si nemusí nastavovat budíka a chytrá deska za něj všechno obstará.

Trouba

Každý muž ví, že spousta jídel se dá upéct v jednom hrnci nebo pekáčku. Stačí naházet suroviny do nádoby, patřičně okořenit a nastavit správnou teplotu a dobu pečení. Kromě té finální matematiky, jež zahrnuje metodu pokus, omyl, odpadkový koš, je to vlastně brutálně jednoduché. S troubou od Siemensu je to ještě snažší. Dali byste si kuřecí prsa v mangové omáčce? Stačí otevřít aplikaci Recipe World, která vám ještě v obchodě poradí, co všechno máte koupit. Zároveň odešle recept do vaší trouby. Její aplikace vám poradí ideální nastavení, ale také zapípá, když je potřeba pekáč vložit nebo naopak vytáhnout. V podstatě jste jenom pasažér a následně spokojený strávník. V aplikaci Recipe World jsou spousty receptů od kuřete přes pizzu až po třeba chleba. Stačí zvolit ten správný a pak už jen následovat instrukce na displeji. A víte jak se říká, že koukat do trouby je lepší než sledovat TV Barrandov? To je pravda, ale pro čistý obraz je potřeba čistá trouba. Většinou se stane, že údržbu zanedbáte a k odstranění napečeného povlaku na stěnách musíte použít hrubou sílu i chemii. S Home Connect troubou se vám to nestane, protože si sama řekne, když potřebuje vykoupat. V tomhle směru předhání i celou řadu lidských stvoření.

Lednice

V dřevních dobách YouTube zavírali lidi do svých ledniček webkamery, aby ostatním ukázali, na čem si pochutnávají. Dokonce museli ledničku nahackovat, aby se v ní pořád svítilo. A dneska už se dávají kamery do lednic běžně. Nemusíte se ale bát, vaše jídlo můžete díky zabezpečení firewally a šifrováním šmírovat opravdu jen vy. Nebo kdokoliv, komu dáte přístupové kódy. Chytrá lednička ale nemá jen oči. Sama si totiž dokáže evidovat, kde co je – rozezná až 60 druhů ovoce a zeleniny. Sama vám poradí, co kam patří, případně kde to být nemá, protože tam pro to nejsou ideální podmínky, případně vám řekne, co se z rozeznaných druhů dá uvařit k večeři. Co v lednici přibývá a ubývá můžete kontrolovat s každým zavřením dvířek. V tu chvíli obě kamery uvnitř pořídí fotku a automaticky ji pošlou na váš mobil. Kamery bohužel nefotí toho, kdo lednici otvírá, takže pokud vám někdo sežral oblíbený jogurt, budete ho muset vypátrat konvenčními metodami. Tedy alespoň prozatím, protože technologie nikdy nespí a sherlockovský update může být za rohem.

Spotřebiče Home Connect si můžete prohlédnout a vyzkoušet v pražském showroomu Brand Experience Center  společnosti BSH, které najdete na adrese Radlická 350, Praha 5. Další informace najdete na webu Siemens domácí spotřebiče.

Transformeři ve vaší kuchyni, aneb chytřejší kuchyň s gadgety od Siemensu, díl druhý

Komentáře