To, co se za touto živou kulisou amerického městečka skutečně rodilo s pomocí nic netušících obyvatel, nakonec razantně změnilo chod nejen druhé světové války, ale i celé historie lidstva. Podívejte se, jak vypadal život v Oak Ridge.

Z odlehlého městečka v americkém Tennessee se stalo dějiště Projektu Manhattan, desítky tisíc lidí tu vedlo „normální“ život až na to, že pracovali na výrobě atomové bomby. Pracovali, aniž by věděli na čem. Bez otázek. Bez odpovědí. Pravdu se dozvěděli až po atomovém útoku na Hirošimu a Nagasaki, při němž zemřelo na 226 tisíc lidí.

FOTO: Život ve městě zrodu atomové bomby. Jak se žilo v Oak Ridge?

Život ve městě zrodu atomové bomby. Jak se žilo v Oak Ridge? - 411Život ve městě zrodu atomové bomby. Jak se žilo v Oak Ridge? - Oak-Ridge-FacilitiesŽivot ve městě zrodu atomové bomby. Jak se žilo v Oak Ridge? - Oak-Ridge-Life-DetectorŽivot ve městě zrodu atomové bomby. Jak se žilo v Oak Ridge? - 135Život ve městě zrodu atomové bomby. Jak se žilo v Oak Ridge? - 216
Další fotky
Život ve městě zrodu atomové bomby. Jak se žilo v Oak Ridge? - Oak-Ridge-SignŽivot ve městě zrodu atomové bomby. Jak se žilo v Oak Ridge? - segregated-housing-in-oak-ridgeŽivot ve městě zrodu atomové bomby. Jak se žilo v Oak Ridge? - Oak-Ridge-SupermarketŽivot ve městě zrodu atomové bomby. Jak se žilo v Oak Ridge? - oak-ridge-elemntary-schoolŽivot ve městě zrodu atomové bomby. Jak se žilo v Oak Ridge? - 1112Život ve městě zrodu atomové bomby. Jak se žilo v Oak Ridge? - military-gate-entrance-to-oak-ridgeŽivot ve městě zrodu atomové bomby. Jak se žilo v Oak Ridge? - Oak-Ridge-BuildingsŽivot ve městě zrodu atomové bomby. Jak se žilo v Oak Ridge? - Construction-Of-Oak-RidgeŽivot ve městě zrodu atomové bomby. Jak se žilo v Oak Ridge? - Oak-Ridge-Novelty-SalesŽivot ve městě zrodu atomové bomby. Jak se žilo v Oak Ridge? - Protect-All-Information-SignŽivot ve městě zrodu atomové bomby. Jak se žilo v Oak Ridge? - 203Život ve městě zrodu atomové bomby. Jak se žilo v Oak Ridge? - Oak-Ridge-BuildingsŽivot ve městě zrodu atomové bomby. Jak se žilo v Oak Ridge? - 510Život ve městě zrodu atomové bomby. Jak se žilo v Oak Ridge? - 232Život ve městě zrodu atomové bomby. Jak se žilo v Oak Ridge? - 312Život ve městě zrodu atomové bomby. Jak se žilo v Oak Ridge? - 215Život ve městě zrodu atomové bomby. Jak se žilo v Oak Ridge? - 99Život ve městě zrodu atomové bomby. Jak se žilo v Oak Ridge? - 89Život ve městě zrodu atomové bomby. Jak se žilo v Oak Ridge? - 321

Oak Ridge bylo v roce 1942 vybráno pro svou odlehlou lokalitu a řídkou populaci – z tří tisíc rodin drobných farmářů se město rozrostlo do konce války na sedmdesát pět tisíc duší. Celá mašinérie se točila okolo získávání obohaceného uranu z uranové rudy v místních závodech. Obohacený uran byl pak používán jako palivo atomové bomby svržené na Japonské císařství.

Až na všudypřítomné propagandistické billboardy upozorňující obyvatele na mlčenlivost a ostražitost (ve smyslu – to, co se dozvíš v Oak Ridge, zůstane v Oak Ridge) působilo město, jehož budovy během pár let vyrostly jako houby po dešti, naprosto běžným dojmem. Železnice, 480 km silnic, deset škol, sedm biografů, sedmnáct restaurací, třináct supermarketů, knihovna, sportoviště, symfonický orchestr – prostě poměrně velké město z prefabrikovaných staveb. Jedna z budov ale vyčnívala svou velikostí (v tehdejší době byla stavba dokonce nejrozlehlejší budovou světa). Měla krycí jméno K-25 a právě v ní se separoval uran.

 

Celé město bylo obehnané plotem a strážnými věžemi. Vstoupit do něj se dalo jednou ze sedmi bran. Obyvatelé byli při výjezdu a příjezdu z města vyslýcháni na detektorech lži. Nikdo se neptal a jednoduše dělal svou práci, která mnohdy nedávala smysl. V roce 1943 se redaktorům Business Weeku podařilo udělat rozhovor s Mary Anne Bufardovou – ta jim popsala, jakou „absurdní“ práci v Oak Ridge vykonávala. Vypraným a vyžehleným uniformám byly přišívány nové knoflíky. Bufardová pak měla za úkol obleky přidržet u „speciálního přístroje“ a pokud uslyšela klikající zvuk, hodila je zpátky do prádelny a celý proces začal znova. Znalé osoby tak mohly poznat, že Bufardová kontrolovala radiaci.

Papírové město ukrývalo gigantickou továrnu na bombardéry. Američané ho postavili, aby zmátli nepřítele

I přes pár podobných informací vypuštěných do světa byla atomová bomba úspěšně zkonstruovaná. Až po jejím použití se celé Oak Ridge dozvědělo, na čem po celá léta pracovalo.

Jan Králík

Komentáře