Vogue je pravděpodobně nejuznávanější magazín o lifestyle a módě na světě. Není proto zvláštností, že drtivou většinu mutací vedly a vedou ženy. Anna Wintour v USA, donedávna Alexandra Shulman v UK. Nyní ale nastala dramatická změna a šéfredaktorem Vogue UK byl jmenován Edward Enninful. 

Přes sto let historie Vogue, a snad všechny žijící generace pamatují ve vedení jen ženy. Obvykle s klasickým vzděláním nebo významným okem a talentem. Všechny, a to není myšleno jakkoliv špatně, působily naprosto stejně. Chyběla větší odvaha riskovat. Edward tedy přináší mnohem více, než jen svěží vzduch.

Nyní již bývalá šéfredaktorka Alexandra Shulman, která současně byla nejdéle působící v dané pozici v historii.

Nyní již bývalá šéfredaktorka Alexandra Shulman, která současně byla nejdéle působící v dané pozici v historii.

Do padesátky mu chybí pět let, jeho rodiče pochází z Ghany, kde se sám narodil. V módním byznysu je víc než čtvrt století. V magazínu i-D se ujal pozice kreativního ředitele když mu bylo osmnáct. Je gay, ostře se vyjadřuje proti rasismu a nebojí se ozvat, když se mu nelíbí něco v politice. Jednoduše řečeno, je naprostým opakem „standardní“ představy o šéfech Vogue. A to je přesně ten důvod, proč dovede magazín do nepoznaných nových výšin a přivede nové generace čtenářů, kteří kvůli rychlosti zpráv na sociálních médiích ztráceli zájem.

Jeho dosavadní kariéra zahrnuje konzultace kampaní pro značky jako Calvin Klein, Hugo Boss, Fendi, Lanvin, Mulberry a mnoho dalších. Působil ve W Magazine, který si díky Edwardově odvaze vybudoval publikum na riskantních obálkách.

Kate Moss nafocena Stevem Kleinem pro W Magazine.

Kate Moss nafocena Stevem Kleinem pro W Magazine.

Edward povede zavedený tým Vogue, v čele s Bay Garnett, Sarah Harris, Lucindou Chamber a dalšími veterány. Jeho hlavní síla spočívá ve vytváření natolik specifických a nezapomenutelných fotek, že jej někteří nazývají novou Grace Coddington (s tou se mimo jiné objevil i v dokumentu The September Issue). Svým způsobem se jedná opravdu o rozbití skleněného stropu, protože ač muži ve Vogue pracovali na vysokých pozicích, k té nejvyšší se nikdy nedostali.

 

Komentáře