Dnes si asi těžko někdo z nás představí dobu bez chytrých telefonů a dalších moderních technologií, které za nás převzaly roli v oblasti různých dovedností a běžného uvažování. Můžeme se na ně spolehnout, ale jen instantně. Když nám dojde baterka a potřebujeme někam na čas dorazit a nedejbože se v cizině zeptat na cestu, tak jsme v koncích. A co potom, když vypadne proud úplně? Dokázali byste si v takových situacích poradit sami?

Ve školách jsme se naučili číst, psát, počítat. Je pravda, že ti méně šikovní to neumí dodnes. Na táborech nám ukazovali jak rozdělat oheň, uvázat lano a jak si poradit s mapou. Tou papírovou! V autoškole jsme dokázali vyměnit pneumatiku a občas i zaparkovat. Ale zvládli bychom to i dnes? Některé dovednosti by neměly být zapomenuty vůbec. Zde jsou alespoň ty nejužitečnější.

 

Rozdělání ohně

Každý správný horal by měl vědět, jak si pomoci i bez sirek nebo zapalovače. Rozdělání ohně třením je sice náročnější proces, ale nikoliv neuskutečnitelný. Stačí vám suchá tráva nebo listí, kus rovnější větve a dřevěná deska. Do ní se vyvrtá otvor o průměru větve a pomocí tlaku a otáčením začnou odlétávat malé jiskry, které zapříčiní vzplanutí suché trávy.

 

FOTO: Neuvěříte, jak originálně se muži umí ‚omylem‘ připravit o život

Neuvěříte, jak originálně se muži umí ‚omylem‘ připravit o život - cenu-za-sikovnost-vyhrava-jestli-to-teda-prizijeNeuvěříte, jak originálně se muži umí ‚omylem‘ připravit o život - hlavne-vedet-jak-si-umet-pomoct-do-hrobuNeuvěříte, jak originálně se muži umí ‚omylem‘ připravit o život - drzi-se-klimatizace-zuby-nehtyNeuvěříte, jak originálně se muži umí ‚omylem‘ připravit o život - chlapi-radi-pokousi-rozzurena-zvirata-zena-by-si-tam-patrne-nestouplaNeuvěříte, jak originálně se muži umí ‚omylem‘ připravit o život - mozna-si-taky-rikate-proboha-proc
Další fotky
Neuvěříte, jak originálně se muži umí ‚omylem‘ připravit o život - chlapci-cekaji-co-to-udelaNeuvěříte, jak originálně se muži umí ‚omylem‘ připravit o život - chlapi-si-poradi-jen-aby-nedosly-silyNeuvěříte, jak originálně se muži umí ‚omylem‘ připravit o život - kdo-rikal-ze-muzi-neumeji-myt-oknaNeuvěříte, jak originálně se muži umí ‚omylem‘ připravit o život - kdyz-gauc-oknem-litaNeuvěříte, jak originálně se muži umí ‚omylem‘ připravit o život - nemas-hever-dej-tam-latku-z-plotu-a-cekej-co-se-stane

 

Výměna pneumatiky

Tak si představte, že kolem vás neprojelo žádné auto už nejméně půl hodiny a chytrý telefon vám dal košem. Je tedy opravdu jen na vás, abyste si vyhrnuli rukávy a chopili se činu. Pokud si ale nejste jistí a bojíte se auto nadzvednout, píchlou pneumatiku odšroubovat, novou nahodit a utáhnout, nezbývá vám nic jiného než čekat a doufat, že se někdo objeví a že vám vůbec zastaví.

 

Psaní místo ťukání

Ruku na srdce, kdy jste naposledy psali ručně? Vzpomenete si? Kromě podpisu na paragonech nebo smlouvách se už dnes běžně k ručnímu psaní nedostaneme. Psaní rukou přitom stimuluje mozek a zlepšuje jeho efektivitu a paměť. Potvrdila to také studie zveřejněná v roce 2010 v časopise The Wall Street Journal. Takže až si budete zase příště ukládat poznámky do telefonu, zkuste jej alespoň pro jednou nepoužít a místo toho sáhnout po zápisníku.

 

Navigace pomocí mapy a kompasu

Existují navigace a všelijaké mapy. Některé i v trojrozměrném formátu. My se tak můžeme úplně oddat a nechat se bez přemýšlení vést. Ale co když dojde v telefonu baterka a my jsme se ocitli uprostřed národního parku? Je pravda, že na klasické mapě nevidíte všechna hodnocení na místa, která chcete navštívit, ale papírová nebo-li offline mapa s kompasem by měly být vždy po ruce každého výletníka.

Miroslav Romaniv

Čtěte také: Indická ekonomika je na vzestupu. V cestě na trůn ji už čeká jen porazit Čínu.

 

Komentáře