Nejsilnější a nejdražší pivo světa se dodává ve vypreparovaných tělech veverek a hranostajů.

161111_EM_SquirrelBeer

Pivo „End of History“ ze skotského pivovaru BrewDog obsahuje 55 % alkoholu a je to patrně nejdivnější pivo na světě. Název End of History, tedy „Konec dějin“, si tvůrci vypůjčili z knihy filosofa Francise Fukuyamy „Konec dějin a poslední člověk“. Každá lahev Konce dějin je zapuštěna do mrtvého hlodavce. A není to pivo jenom divné, ale též neuvěřitelně drahé. Jedna lahev stojí 20 000 amerických dolarů. Tedy stála, protože celá limitovaná edice 11 lahví už je vyprodaná.

Samotné pivo je v zásadě světlý belgický ale s obsahem macerátu z kopřiv ze skotské vysočiny a plodů jalovce. Originální pouzdra vytvořil taxidermista zvaný „Simon the Stuffer“. Jeho díla jsou (svým způsobem) opravdu krásná, a některá jsou vybavená i elegantními oblečky.  Všechna použitá hlodavčí těla pocházejí ze jedinců nezáměrně sražených autem na silnici. Na 11 lahví se využilo 7 přejetých hranostajů a 4 veverky. Každý kus je opatřený certifikátem pravosti.

2016.11.25F

Kupci piva End of History neinvestovali jenom do vycpaného hlodavce, do piva, ale také do podílu v pivovaru BrewDog, který se dynamicky rozvíjí. Pivo je součástí propagační kampaně spojené ze získáváním financí na stavbu nového pivovaru v Columbusu v americkém státě Ohio a také dalších vlastních hospod. Pivovar BrewDog sídlí ve městě Ellon asi 26 km od skotského Aberdeenu. Začal v roce 2007 se dvěma zaměstnanci a zároveň vlastníky (a jedním psem) a výstavem něco přes 1000 hl ročně. Dnes je největším nezávislým pivovarem ve Skotsku a má přes 500 zaměstnanců a výstav kolem 150 000 hektolitrů ročně.

Konec dějin si už sice nekoupíte, ale místo toho si můžete koupit jiné limitované edice od BrewDog, například Taktického jaderného tučňáka (32 %) nebo Potopte Bismarka! (41 %). Jen se musíte smířit s klasickou lahví bez hlodavce. Další info na www.brewdog.com.

Komentáře