Hodinářská výstava v Basileji skončila jen před několika dny. Co se nám líbilo, čím překvapila a na co by měli být Češi hrdí? Byli jsme se na Baselworldu podívat a přivážíme horké novinky.

Nejúspěšnější Čech

Do úzkého kruhu nezávislých hodinářů, prestižní skupiny AHCI, se dostal Luděk Seryn, rodák z Mohelnice, který žije a tvoří v Praze. Luděk se v loňském roce proslavil představením unikátního modelu Karel Rotation. Hodinky jsou to v mnoha ohledech výjimečné. Patentovaný mechanismus má otočnou základnu, na níž souběžně pracují dva samostatné strojky, ty pohání perovník se dvěma pery. Natahují se pohybem rotoru, jehož tělo je vyrobené ze safíru. Proto není okem vidět a nehledejte ani korunku. Karel Rotation se natahují a řídí speciálním trojhranným klíčkem. Výroba trvala víc než 1000 dní a hodinky mají hodnotu přes milion korun. Na závěr nutno podotknout, že být součástí skupiny AHCI se nepoštěstí jen tak někomu. Luděk Seryn je jediným českým hodinářem s tímto privilegiem.

Karel Rotation

Nejrychlejší strojek

Značka Zenith představila hodinky Defy Lab už v roce 2017, tehdy vyrobených deset kusů bylo okamžitě vyprodáno. Letos došlo na sériovou výrobu, která nebude omezená a hodinky s nejrychlejší setrvačkou na světě se konečně dostanou na pulty prodejen. Standardní rychlost setrvačky je 21 600 nebo 28 000 kyvů za hodinu. Novinka Defy Inventor pracuje při rychlosti 129 600 kyvů za hodinu neboli 18 Hz. Setrvačka je v tomto případě monolitem z křemíku s netradičním krokovým ústrojím. Hodinky v titanovém pouzdře mají skeletovaný číselník, proto je práce této zběsilé setrvačky vidět. Slabší jedinci by si však měli dát pozor, protože může působit poněkud psychedelickým dojmem. Tato převratná časomíra má svou nevýhodu, díky ultra vysoké rychlosti není slyšet žádný tikot.

Defy Inventor

Excentrická legenda

Když se řekne Daytona, většina z nás si vybaví legendární automobilové závody, které se každoročně jezdí ve městě Daytona Beach na Floridě. Hodinky Oyster Perpetual Cosmograph Daytona jsou však hodinářskou legendou z padesátých let, která patří mezi neoblíbenější modely značky Rolex. Letos se model s chronografem dočkal velmi výrazného zdobení. Černý lakovaný číselník hodinek je poset 243 kusy diamantů, luneta je domovem diamantů o celkové váze 4,58 ct. Hodinky ve žlutém zlatě pohání automatický kalibr 4130 s rezervou chodu 72 hodin.

Oyster Perpetual Cosmograph Daytona

Nejpurističtější hodiny

Nedivili jsme se, že u stánku niche značky Czapel & Cie byl takový zástup zvědavců. Je pravděpodobné, že je zaujaly české hodiny Moser. Sklářská firma z Karlových Varů totiž společně s hodinářskou manufakturou vytvořila limitovanou edici přesýpacích hodin Sands of Time, které svou čistou estetikou a precizním zpracováním přitahují pozornost především Američanů a Asiatů. I u nás se ale rozhodně najdou fajnšmekři, kteří ocení ruční zpracování skla a pětiminutovou sekvenci padajícího křišťálového písku. Hodiny z osmnáctikusové edice budou dostupné i v Čechách.

Sands of Time

Nejtenčí chronograf a GMTčko

Značka Bulgari se už mnoho let snaží přesvědčit zákazníky o tom, že není jen šperkařskou „dámičkou“. S linií hodinek Octo již několik let po sobě sbírá rekordy, jedná se především o modely s ultratenkými strojky. Posledním počinem představeným na Baselworldu 2019 jsou Octo Finissimo Chronograph GMT Automatic, jejichž kalibr BVL 318 měří pouhých 3,3 mm. Celková „výška“ ultra tenkého pouzdra z titanu dosahuje 6,9 mm a práci strojku lze pozorovat přes safírové dýnko.

Octo Finissimo Chronograph GMT Automatic

S aerolinkami na věčné časy

Pilotky a letecké hodinky patří do portfolia mnoha značek. Jen málokterá z hodinářských firem však zavítá do komerčního létání, respektive k estetice dopravních linek. Breitling boří pravidla a odhaluje tři speciální edice věnované aerolinkám Swissair, TWA a Pan Am. Poslední jmenovaná má atraktivní modrý číselník s červenými ručkami, okružím a detaily chronografu. Hodinky Navitimer 1 B01 Chronograph 42 Pan Am by jistě ocenil i Frank W. Abagnale, geniální podvodník a hrdina z knihy, potažmo filmu Chyť mě, když to dokážeš. Dokonale by padly k jeho převleku pilota nejznámější americké aerolinky.

Navitimer 1 B01 Chronograph 43 Pan Am edition

IKONICKÉ ČASOMÍRY: Rolex Daytona Paula Newmana

 

Komentáře