Tři kusy oblečení, tři barvy. Jak zvolit jejich barvy tak, aby fungovaly jako tým?

Základní orientační pravidlo zní: tři barvy a dost. Outfit by měl být nejvýše tříbarevný. Není to samozřejmě žádné dogma, ale jako vodítko při nejistotě poslouží spolehlivě. Teď je ovšem třeba rozhodnout, jak barvy nakombinovat, abyste vyčnívali z davu, ovšem tím správným a vkusným způsobem. Na pomoc si vezměme barevný kruh, který patří k základní teoretické výbavě každého malíře. Na kruhu je dobře patrné, které barvy jsou doplňkové (komplementární, kontrastní) a které podobné (analogické). Barevný kruh se hodí pro párování košile a kravaty. Podobné barvy, které se nacházejí vedle sebe, mají podobný účinek. Kontrastní (doplňkové) barvy jsou barvy na protilehlých stranách barevného kruhu. Vyvolávají pocit kontrastu. Harmonické barvy jsou tři barvy, které lze v barevném kole spojit rovnostranným trojúhelníkem. Důležité je, že mezi sebou dobře ladí. Tolik teorie barev.

barvy

Při párování košil a kravat je důležité variovat příbuzné odstíny. Kravata by přitom měla být tmavší než košile. Příkladem je třeba světle modrá košile a tmavomodrá kravata. Kravata pochytí světlejší odstíny košile a výsledek je dobrý. Doplňkové, tedy kontrastní barvy je třeba párovat obezřetně, aby kontrast nepůsobil, jak se říká, jako pěst na oko. Příkladem kontrastních barev, které fungují skvěle dohromady, je například modrá a červená.

Jaké si koupit košile a kravaty?

Neuděláte chybu, když se u košil budete držet tradičních barev, tedy bílé, světle modré a světle růžové. Tím si ponecháte dostatečný kreativní prostor pro kravaty. U kravat volte pletené kravaty nebo kravaty s texturou, abyste se vyhnuli úřednicko-bankovnímu stereotypu. U hedvábných kravat sáhněte po klasickém vzoru a silnějších proužcích, aby byly co nejuniverzálnější a nadčasové. A ještě k oblekům: pro všechny dále doporučené kombinace se počítá s tradičními barvami (černá, šedá, tmavomodrá, apod.), aby nevznikla nějaká rozpačitá divočina.

Bílá košile

Univerzální, hodí se skoro ke každé kravatě, poskytuje rozsáhlé manévrovací pole. Jistotou je tmavě modrá, rumělkově červená či smaragdově zelená.

obleky1

Bílá košile + černý oblek

Většina barev je v pohodě, ovšem důmyslnou eleganci prokážete jednobarevnými kravatami. Zkuste též různé textury, které dodají klasické černé a bílé další rozměr.

obleky2

Bílá košile + šedý oblek

Neutrální kombinace bílé a šedé si žádá oživit teplou barvou, třeba do červena nebo do vínova.

obleky3

Bílá košile + tmavomodrý oblek

Přitažlivá kombinace moderních mužů, s korporátním nádechem. Pohrajte si s jemně kostkovaným vzorem kravaty v modrých odstínech. Případně sáhněte po pletené kravatě ve višňově červené či trávově zelené.

obleky4

Bílá košile + béžový oblek

Ideální jsou modré kravaty, které hezky doplní teplé odstíny béžové.

obleky5

Modrá košile

Modrá košile je pořád konzervativní, ale působí svěže. Dodává pleti tmavší, opálenější odstín a barvy dalších částí oděvu lehce rozehřívá.

obleky6

Modrá košile + šedý oblek

U této kombinace je třeba vytvořit rozdíl mezi košilí a kravatou. Nejlepší pro tento účel je tmavomodrá barva, která ladí s košilí, ale zároveň je výrazná. Případně zkuste růžovou a fialovou.

obleky7

Modrá košile + béžový oblek

Už tato samotná kombinace je trošku kontrastní, takže kravata by se měla držet klasických tónů. Funguje třeba tmavě šarlatová.

obleky8

Modrá košile + tmavomodrý oblek

Vtip, jak zvýraznit světlejší košili pod tmavším oblekem je diverzifikovat vzhled a volit kravaty s různými potisky a vzory. Kravata se tím dostane do středu pozornosti a nezanikne. Fungují i proužky. Chybu neuděláte s tmavě šarlatovou kravatou.

obleky9

Růžová košile

Světle růžová může být osvěžující změna v poněkud jednotvárné košilové paletě. Dávejte pozor, aby růžová nebyla moc sytá. Při kombinaci s kravatami zkuste tmavě purpurovou, fialovou nebo tmavě modrou.

obleky10

Růžová košile + tmavomodrý oblek

Růžové košile jsou dokonalým doplňkem tmavomodrého obleku. Pokud se chcete vydat bezpečnou cestou, zvolte ladící tmavomodrou kravatu s texturou. Fungují také růžové odstíny, ale kravata by měla být tmavší než košile.

obleky11

Růžová košile + šedý oblek

Růžové odstíny košile skvěle doplní tmavě purpurová nebo fialová, kteréžto ladí s neutrální šedivou.

obleky12

Růžová košile + béžový oblek

Zkuste vyvážit teplé neutrální tóny, které poskytuje béžový oblek, a sáhněte po hnědých odstínech. Teplou hnědou doplní i méně výrazná růžová.

obleky13

5 snadných způsobů, jak poznat kvalitní oblek

Komentáře