Údajně nás čeká nejdrsnější zima za posledních čtyřicet let. Teď to sice není ještě tak dramatické, ale jakmile bude venku skutečně minus dvacet, všichni budeme dělat maximum, abychom přežili. A k tomu patří pokrývka hlavy.

Nošení čepic jde v cyklech. V dětství posloucháme maminku a čepici nosíme, v dospívání ji nosit nechceme, protože ji přece nikdo cool nenosí. Jakmile pak přejdeme do určitého věku, uši v teple jsou důležitější než cokoliv jiného. Když se pak navíc podíváte na fotku, jak nosí čepice Beckham, dojde snad každému, že to nemusí být úplně špatné.

Jestliže máte většinu života pocit, že k vám čepice nesedí a buď vsadíte na klobouk, nebo věříte vlasům, třeba jste jen nosit špatnou čepici.

Vybírejte podle typu obličeje

Stejně jako u klobouků, i u čepic je nejdůležitější dbát na tvar obličeje a hlavy celkově. Jestliže máte kulatý nebo spíše oválný obličej, vyhněte se čepicím s ohrnutým lemem. Pak byste totiž dopadl jako Harry ze Sám Doma (Harry, jdu do baráku). To bude fungovat, pokud máte obličej výrazně delší a třeba vysoké čelo. Opticky pomůže.

K hranatému a ostře řezanému obličeji bude nejlépe vypadat „beanie“ – čepice posazená asi dva až tři centimetry nad vlasovou linií a přepadající dozadu.

Rybářská čepice

Představte si rybáře na lodi na norských rozbouřených vlnách. Všichni jsme si pravděpodobně představili to samé. Je nejideálnější pro ten drsný, falešně pracovní look. Jako kdybyste šel dělat do lesa dřevo, ale všechny kousky co na sobě máte jsou designové.

Pro koho nejlépe funguje: Severský typ, plnovous. Kulatý obličej opticky prodlouží.

S čím nejlépe funguje: Casual. Bunda s kožešinovým límcem, úzké džíny, pořádné boots.

Canada Goose, info o ceně na webu.

„Kluk v metru nebo na letišti“

Začal s tím právě zmíněný Beckham před několika lety a ač se to nelíbí každému, vypadá to dobře. Oversize čepice, nejlépe v šedé barvě, která schovává uši, zasahuje i do čela.

Pro koho nejlépe funguje: Oválný obličej, vysoké čelo.

S čím nejlépe funguje: Moderní streetwear – bomber, džíny a Timberland.

Kanyeovské kombinace: Camel coat, šedá mikina a klidně tepláky s teniskami.

Casual office look: kratší tvídový kabát a šedé formální kalhoty. Můžete vyvážit taškou s popruhem nebo šálou kolem krku.

Čepice z jemného kašmíru, Carhartt. Info o ceně na webu.

Čepice od značky Norse Project. Info o ceně na webu.

Když je vážně zima

Rybářský nechrání uši a tenká oversize zas nebude tolik hřát. Jakmile je venku skutečně zima a sníh, jděte do něčeho teplejšího. Trochu hruběji pletená čepice s výraznější strukturou bude módní statement, které skvěle doplní třeba tlustou parku s kožešinou.

Na kom nejlépe funguje: Hranatý obličej.

S čím nejlépe funguje: Když už oversize, tak overize. Pohodlní vycpaná parka, velké pletené svetry. Vyhněte se elegantnějším volbám – to působí jako chci a nemůžu.

Čepice z hrubé vlny, Asos. Info o ceně na webu.

Čepice od značky Woolrich – patří k nejstarším pleteninovým značkám. Před padesáti lety byl Woolrich to, co je Nordface teď. Info o ceně na webu.

Jaký čepicím se vyhnout?

Pletená čepice s kšiltem. Není rok 2006 a nejste na sjezdovce. Neexistují výjimky.

„Vtipné“ pletené čepice.

Nejsou vtipné. Nejsou cool. Je dobré umět si dělat srandu ze sebe sama, ale tohle je ekvivalent triček s nápisy o alkoholu.

Komentáře