Snímky tváří, které pro mnohé znamenaly smrt, zveřejnil polský Ústav národní paměti. Jedná se o pouhý zlomek ze zástupu zaměstnanců tábora smrti, který na vrcholu udržovalo v provozu na 4500 lidí.

Polský Ústav národní paměti, zabývající se zločiny nacismu a komunismu spáchaných ve své zemi, zveřejnil fragment z obsáhlé databáze, která čítá na 25 tisíc osobních záznamů o „zaměstnancích“ několika nacistických koncentračních táborů.

FOTO: Tváře nacistických dozorců z tábora smrti

Tváře nacistických dozorců z tábora smrti - auschwitz-guards-mugshots (1)Tváře nacistických dozorců z tábora smrti - auschwitz-guards-mugshots (2)Tváře nacistických dozorců z tábora smrti - auschwitz-guards-mugshots (3)Tváře nacistických dozorců z tábora smrti - auschwitz-guards-mugshots (4)Tváře nacistických dozorců z tábora smrti - auschwitz-guards-mugshots (5)
Další fotky
Tváře nacistických dozorců z tábora smrti - auschwitz-guards-mugshots (6)Tváře nacistických dozorců z tábora smrti - auschwitz-guards-mugshots (7)Tváře nacistických dozorců z tábora smrti - auschwitz-guards-mugshots (8)Tváře nacistických dozorců z tábora smrti - auschwitz-guards-mugshots (9)Tváře nacistických dozorců z tábora smrti - auschwitz-guards-mugshots (10)Tváře nacistických dozorců z tábora smrti - auschwitz-guards-mugshots (11)Tváře nacistických dozorců z tábora smrti - auschwitz-guards-mugshots (12)Tváře nacistických dozorců z tábora smrti - auschwitz-guards-mugshots (13)Tváře nacistických dozorců z tábora smrti - auschwitz-guards-mugshots (14)Tváře nacistických dozorců z tábora smrti - auschwitz-guards-mugshots (15)Tváře nacistických dozorců z tábora smrti - auschwitz-guards-mugshots (16)Tváře nacistických dozorců z tábora smrti - auschwitz-guards-mugshots (17)Tváře nacistických dozorců z tábora smrti - auschwitz-guards-mugshots (18)Tváře nacistických dozorců z tábora smrti - auschwitz-guards-mugshots (19)Tváře nacistických dozorců z tábora smrti - auschwitz-guards-mugshots (20)Tváře nacistických dozorců z tábora smrti - auschwitz-guards-mugshots (21)

Jeden tisíc jmen z databáze se týkal dozorců vyhlazovacího tábora Auschwitz – Osvětim, za jehož ostnatými dráty bylo zavražděno na 1,4 milionu Židů, Poláků, politických vězňů, homosexuálů, Romů, mentálně postižených a dalších příslušníků nacistům nevyhovujících skupin.

Odhady o počtu členů posádky sloužící v Osvětimi se liší. Jedno je však jisté – z několika stovek v prvních letech provozu se jejich množství vyšplhalo až na 4480 mužských členů SS a 71 ženských dozorkyň v konečném roce války roku 1945.

První oficiální židovský transport do Osvětimi přivezl 997 slovenských dívek, aby vystavěly vraždící tábor pro svůj vlastní lid

Většina ze sloužících byla německé národnosti. Nejčastěji se jednalo o osoby se základním vzděláním v 70 % případů, pouhých 5,5 % pak dosáhlo vzdělání vysokoškolského.

Po skočení války před soudem stanulo jen 673 osob, včetně 21 žen, pracujících v táboře smrti – valné části z nich se dostalo pouze tříletého trestu za mřížemi.

Jan Králík

Komentáře