Blízká budoucnost milionů obyvatel naší planety se možná, díky klimatickým změnám, bude odehrávat na oceánské hladině. Architekti nezahálí, nedávno představili plán plujícího ostrovního města pro deset tisíc obyvatel.

Dle studie z roku 2019 by se hladina moří mohla v následujících sto letech zvýšit o celé dva metry. Domovy 190 milionů lidí obývající pobřežní území by se tak v roce 2100 během přílivu ocitly pod hladinou oceánu.

Soudobí architekti tvořící díla blízko vzrůstajícího moře tak musí počítat s novou klimatickou realitou a přizpůsobovat ji své projekty. Někteří z nich se pustili rovnou do návrhu celých plujících měst.

FOTO: Oceanix City – plující město budoucnosti

Oceanix City – plující město budoucnosti - oceanix-city-floating-big-un-habitat-mit_dezeen_hero-1704×959Oceanix City – plující město budoucnosti - oceanix-city-floating-big-un-habitat-mit_dezeen_2364_col_12Oceanix City – plující město budoucnosti - oceanix-city-floating-big-un-habitat-mit_dezeen_2364_col_14Oceanix City – plující město budoucnosti - oceanix-city-floating-big-un-habitat-mit_dezeen_2364_col_3Oceanix City – plující město budoucnosti - oceanix-city-floating-big-un-habitat-mit_dezeen_2364_col_1
Další fotky
Oceanix City – plující město budoucnosti - oceanix-city-floating-big-un-habitat-mit_dezeen_2364_col_8

To je případ ambiciózní vize projektu Oceanix City, jež vyšel ze studia BIG slavného dánského architekta Bjarkea Ingelse, kterého časopis TIME zařadil roku 2016 do svého žebříčku top 100 nejvlivnějších lidí světa.

Oceanix City je (prozatím) konceptuálním návrhem shluku plujících ostrůvků. Skupina šesti menších ostrovů utváří jednu „vesnici“ o 1650 obyvatelích, šest seskupených vesnicí pak vytvoří město tvaru hexagonu, které tedy celkem pojme na 10 000 residentů. Každá z částí by byla zkonstruována na souši a později zakotvena na místně určení, kde by měla teoreticky přežít i hurikán kategorie 5.

Plující městský komplex by měl obsahovat vše co nabízí správný městský urbanismus – kromě residenčních částí i veřejné, kulturní či duchovní. V návrhu nechybí četné plující parky plné zeleně a dokonce ani zemědělské lokace pro produkci jídla.

Nové Čapí hnízdo. V divočině mrazivé Arktidy vyrostl luxusní hotel z mohutných klád uskupených do obřího kruhu

K chodu města přispěje energie z obnovitelných zdrojů jako jsou vodní a větrné turbíny nebo solární panely. Celá společnost by měla fungovat na principu zero-waste.

Studiu BIG zadala projekt firma Oceanix, zabývající se novými inovativními způsoby, jak stavět na vodní hladině a přispět tak k vývoji možných řešení, která mohou pomoci lidem, jejichž domovy jsou ohroženy hrozbou zvýšení hladiny oceánů.

Jan Králík

Komentáře