Z rozpadajících se romantických trosek dobytčího chléva a staré továrny, kdysi produkující pergamen, vznikl originální moderní domov. Původně byl areál odsouzen k demolici.

Trosky továrny a chléva stály vedle cihlového domu z viktoriánské éry v britském Northamptonshire. Postarší pár chtěl využít opuštěné budovy a rozšířit tak svoje vlastní přiléhající obytné prostory. Chlév měl zůstat, trosky továrny ze 17. století měly jít k zemi.

FOTO: Takhle se dají využít rozpadající se zdi staré továrny a chléva

Takhle se dají využít rozpadající se zdi staré továrny a chléva - 09_parchment_works_johan_dehlinTakhle se dají využít rozpadající se zdi staré továrny a chléva - 04_parchment_works_johan_dehlinTakhle se dají využít rozpadající se zdi staré továrny a chléva - 16_parchment_works_johan_dehlinTakhle se dají využít rozpadající se zdi staré továrny a chléva - 21_parchment_works_johan_dehlinTakhle se dají využít rozpadající se zdi staré továrny a chléva - 05_parchment_works_johan_dehlin
Další fotky
Takhle se dají využít rozpadající se zdi staré továrny a chléva - 18_parchment_works_johan_dehlinTakhle se dají využít rozpadající se zdi staré továrny a chléva - 19_parchment_works_johan_dehlinTakhle se dají využít rozpadající se zdi staré továrny a chléva - 17_parchment_works_johan_dehlinTakhle se dají využít rozpadající se zdi staré továrny a chléva - 15_parchment_works_johan_dehlinTakhle se dají využít rozpadající se zdi staré továrny a chléva - 14_parchment_works_johan_dehlinTakhle se dají využít rozpadající se zdi staré továrny a chléva - 13_parchment_works_johan_dehlinTakhle se dají využít rozpadající se zdi staré továrny a chléva - 02_parchment_works_johan_dehlinTakhle se dají využít rozpadající se zdi staré továrny a chléva - 01_parchment_works_johan_dehlin

Architektonické studio Will Gamble Architects přišlo s alternativním plánem využít továrenskou ruinu, která stále nesla značnou historickou i estetickou hodnotu. Krásu v „mrtvé“ budově nakonec uviděl i klient, který s novým návrhem plně souhlasil.

Okouzlující šarm trosek nebyl nijak drasticky narušen. Architekti do již existující struktury zakomponovali citlivé prvky ze dřeva, skla a oceli. Mnoho z použitých materiálů, včetně pět metrů dlouhých dubových trámů, bylo nalezeno přímo na místě. Žádná ze stojících částí zdí nebyla zdemolována.

Bratři proměnili rezavou cisternu uprostřed zablácené krajiny v útulné útočiště

K již stojícímu přilehlému domu tak přibyly moderně zařízené místnosti uvnitř staletých zdí. Interiér pojmul otevřenou kuchyň, obývací a jídelní prostory. Kromě vnitřních prostorů venku vznikl i šarmantní dvůr, jehož zem zpevňují kamenné desky původně sloužící jako podlaha v továrně.

Celý projekt byl pojmenován The Parchment Works – odkazující na časy, kdy místní továrna produkovala pergamen, který prý dodávala i královské rodině.

Jan Králík

Komentáře