Od minimalistického šachového setu, přes moderní kliku, až po židli navrženou tak, aby připomínala jizdní kolo, představujeme vám 10 nejpovedenějších kousků nábytku a doplňků do domácnosti, které mají na svědomí designéři z věhlasné německé umělecké školy Bauhaus.

Německá umělecká škola Bauhaus ovlivňuje architekty a designéru z celého světa i desetiletí po svém uzavření, které měli na svědomí nacisté v roce 1933. Škola tak fungovala pouhých 14 let a její zakladatel Walter Gropius musel odjet do Spojených států. Tam i v roce 1969 zemřel. Na nejlepší výtvory žáků a učitelů působících na škole Bauhaus se podívejte v naší galerii.

FOTO: Židle s názvem Brno a další designové parádičky, které ovlivnily svět

Židle s názvem Brno a další designové parádičky, které ovlivnily svět - bauhaus-wassily-chair-sq-1-1704×1704Židle s názvem Brno a další designové parádičky, které ovlivnily svět - bauhaus-baby-cradle-sq-1-1704×1704Židle s názvem Brno a další designové parádičky, které ovlivnily svět - josef-hartwig-chess-set-sq-1Židle s názvem Brno a další designové parádičky, které ovlivnily svět - bauhaus-brno-chair-sq-1Židle s názvem Brno a další designové parádičky, které ovlivnily svět - marianne-brandt-tea-infuser-sq-1
Další fotky
Židle s názvem Brno a další designové parádičky, které ovlivnily svět - bauhaus-barcelona-chair-sq-1-1704×1704Židle s názvem Brno a další designové parádičky, které ovlivnily svět - mt8-lamp-sq-1-1704×1704Židle s názvem Brno a další designové parádičky, které ovlivnily svět - walter-gropius-door-handle-sq-1Židle s názvem Brno a další designové parádičky, které ovlivnily svět - nesting-tables-albers-sq-1-1704×1704Židle s názvem Brno a další designové parádičky, které ovlivnily svět - ed8b99f2a4ee612922cd50600c3da98b

Umělci, designéři a architekti z Bauhausu jsou známí především pro svůj osobitý moderní styl postavený na minimalismu. Za velice krátkou dobu, a to od slavnostního otevření v roce 1919, až do nešťastného uzavření roku 1933, se tamním návrhářům podařilo vytvořit nejznámější kusy nábytku a doplňků do domácnosti 20. století. I přes patrný důraz na estetiku jsou tyto produkty dostupné i široké veřejnosti a to právě z důvodu, že díky svému designu nejsou nijak náročné na masovou výrobu.

A ačkoliv někteří považují materiály jako ocel, sklo, překližku nebo plast při výrobě nábytku jako nekonvenční, právě jejich dostupnost zapadá do konceptu, kterým umělecká škola Bauhaus tolik proslula.

Michal Švehla

Komentáře