Fotograf Horia Manoloche pochází ze San Franciska, druhého města s nejvyšším počtem lidí bez domova ve Spojených státech amerických. Podle něj je tamní komunita bezdomovců nepochopená a často bývá mnohými nespravedlivě odsuzována. A právě proto se mladý umělec rozhodl nafotit sérii snímků pod názvem „Princ a chudák“ (v agl. originále The Princ and the Pauper), která ukazuje nesplněné touhy lidí, kteří někdy během svého života přišli o domov.

Šéfkuchař, vědec, nebo třeba klaun. To jsou jen některá z vysněných zaměstnání deseti bezdomovců, kteří se projektu rozhodli zúčastnit. Na celou sérii dojemných snímků se podívejte v naší galerii.

FOTO: Vědec, klaun nebo šéfkuchař. Lidé bez domova prozradili, jaká jsou jejich vysněná zaměstnání

Vědec, klaun nebo šéfkuchař. Lidé bez domova prozradili, jaká jsou jejich vysněná zaměstnání - NMFzlO46IbXC-YHCsoDP_horiamanolachetheprinceandthepauper1Vědec, klaun nebo šéfkuchař. Lidé bez domova prozradili, jaká jsou jejich vysněná zaměstnání - Y8xb23CXjDGv3bTjiWmP_horiamanolachetheprinceandthepauper6Vědec, klaun nebo šéfkuchař. Lidé bez domova prozradili, jaká jsou jejich vysněná zaměstnání - HYr9uN3cfq9Bs8tWBk0S_horiamanolachetheprinceandthepauper4Vědec, klaun nebo šéfkuchař. Lidé bez domova prozradili, jaká jsou jejich vysněná zaměstnání - Mdroh8ugVkDYuzB9b0rz_horiamanolachetheprinceandthepauper3Vědec, klaun nebo šéfkuchař. Lidé bez domova prozradili, jaká jsou jejich vysněná zaměstnání - PPQpbE-m78TbH9gQ9-Ho_horiamanolachetheprinceandthepauper8
Další fotky
Vědec, klaun nebo šéfkuchař. Lidé bez domova prozradili, jaká jsou jejich vysněná zaměstnání - vG8jOY5x7i5XwTPIYpAx_horiamanolachetheprinceandthepauper2Vědec, klaun nebo šéfkuchař. Lidé bez domova prozradili, jaká jsou jejich vysněná zaměstnání - EtQqyn3T6nXo75uraFVB_horiamanolachetheprinceandthepauper10Vědec, klaun nebo šéfkuchař. Lidé bez domova prozradili, jaká jsou jejich vysněná zaměstnání - XbHHspXULs4HoOUhDYRn_horiamanolachetheprinceandthepauper9Vědec, klaun nebo šéfkuchař. Lidé bez domova prozradili, jaká jsou jejich vysněná zaměstnání - c8ZwkznfFXRRlw7vByV4_horiamanolachetheprinceandthepauper5Vědec, klaun nebo šéfkuchař. Lidé bez domova prozradili, jaká jsou jejich vysněná zaměstnání - EOcmnqMJaK5uj1UU5QjJ_horiamanolachetheprinceandthepauper7

Snímky byly nafoceny v ateliéru, který Manoloche připravil přímo pro tuto událost v jednom hotelovém pokoji v centru města. Použitím černého pozadí se fotograf snaží docílit toho, aby se divák maximálně soustředil na osobu na snímku a na emoce, které v něm vyvolává. Fotografie působí velice upřímně a intimně, jako kdyby bezdomovci svoje nesplněné touhy sdíleli přímo s námi.

Tímto však fotografova práce neskončila a on se všem účastníkům rozhodl pomoci směrem k jejich vysněné kariéře, nebo alespoň lepšímu životu. Tito lidé bez domova tak dostali četné prostředky na to, aby se pokusili svůj osud otočit k lepšímu. Oblečení, jídlo, peníze i bezpečné místo na přečkání noci. To vše Manoloche svým dočasným „modelům“ zajistil a poskytl. Nyní mladík spustil crowdfundingovou kampaň, která by měla vést k vydání jeho nové knihy. Ta by měla být takovýchto fotografií plná. Její výtěžek by pak Manoloche rád použil k přiblížení problematiky života lidí bez domova širší veřejnosti.

Michal Švehla

Komentáře