28letý Lu Chao z jihovýchodní Číny nejspíš netušil, že ho jeho první let letadlem přijde velice draho. Několik mincí, které hodil „pro štěstí“ před odletem na letadlo, jsou pro něj jen malou ztrátou v porovnání s částkou nařízenou zaplatit poškozeným aerolinkám.

Ačkoliv k incidentu došlo již v únoru minulého roku, výsledek následujícího červencového soudního řízení byl zveřejněn až nyní. Lu Chao, který si při své letecké premiéře chtěl přiklonit štěstěnu na svou stranu, přiznal, že mince během nástupu na palubu opravdu rozhazoval kolem sebe.

Proč se do letadla nastupuje vždycky zleva? Tato tradice sahá až ke starým zaoceánským plavbám

Soud mu udělil pokutu 120 000 jüanů, tedy necelých 400 tisíc českých korun. Vnitrostátní let z An-čchingu do Kchun-mingu byl zrušen poté, co jeden zr členů personálu letadla společnosti Lucky Air objevil dvě mince poblíž jednoho z motorů. Všichni pasažéři museli okamžitě opustit palubu, a celé letadlo bylo následně podrobeno bezpečnostní prohlídce. Společnost musela poškozeným pasažérům zajistit ubytování a náhradní let, což vyústilo ve ztráty ve výši 123 tisíc jüanů.

Nejedná se zdaleka o jediný případ, ve kterém pasažéři hází při nástupu do letadla mincemi. V Číně k podobnému incidentu došlo 2 roky zpátky, kdy aerolinky Shenzhen žalovaly za „šťastný hod mincí“ pasažéra o 70 tisíc jüanů. Ten měl o něco větší štěstí a po domluvě zaplatil odškodné ve výši 50 tisíc.

Michal Švehla

Jak může člověk přežít pád letadla? Šance jsou vyšší, než si myslíte

Komentáře