Arbitři stylu a strážci etikety teď zatají dech. Vyhrnování rukávů. Tolik oblíbené gesto dělnických a lidových prezidentů a během předvolební kampaně i prezidenta Baracka Obamy, který s vyhrnutými rukávy vysedával ve fast foodech, hrál fotbal a promlouval k davům. Z tohoto gesta si dělal legraci i spisovatel Glenn O’Brien, který vtipkoval, že si politici vyhrnou rukávy a myslí si, že postaví dům kdekoliv. Ne zcela bezdůvodně se říká, vyhrňme si rukávy a pusťme se do práce. Vyhrnuté rukávy v nás evokují pracujícího člověka.

Právě z toho důvodu se zásadně neohrnují vysoce společenské košile s francouzskou manžetou. Návštěva opery nebo plesu skutečně není neformální záležitostí. A vyrazit v motýlkové košili na nedělní procházku parkem hraničí se schizofrenií.

O ohrnutí si vyloženě říkají letní, lněné košile nebo košile z lehké bavlny, které třeba nosíte k šortkám nebo chinos. V kombinaci s pěkným párem nazouvacích loafers je to super varianta.

Kdy ano, kdy ne?

Otázkou je, jak s vyhrnováním rukávů zacházet v kanceláři během pracovní doby. Tohle hodně závisí na pracovní etice, kterou máte ve vaší firmě nastavenou. Pokud v soukromí své kanceláře (u svého stolu) budete psát zprávu na odpolední schůzi a než na ni vyrazíte, rukávy stáhnete a hodíte na sebe sako, není to nic proti ničemu. Významnou poradu nebo prezentaci bychom však v košili s vykasanými rukávy nevedli. Nevypadá to důstojně. A pokud jste skutečně na vysoké vedoucí pozici, lehce to degraduje vaše pracovní postavení. Súdruhovia, pracovný plán splníme!

Pokud během nočního brainstormingu (jiný název pro utužování kolektivu), kde má většina vašich kolegů ruce za hlavou, kravatu nacpanou v kapse saka a pod rozepnutou košilí vidíte vykukovat tričko, rukávy neřešte. Pak je i jedno, jak vysoko rukávy vyhrnete.

Ohrnutý lem by neměl působit, jako by ho skládal dřevorubec. Současně ho nekasejte až skoro k ramenům. Tedy pokud nejste Nick Wooster nebo Ryan Gosling. Ano, ti mají povolenku. Opravdu stačí rukáv vytáhnout těsně nad loket, tak aby s ním lícoval, ale současně vás neomezoval v pohybu. Bude to pořád relativně smart casual, ale nebudete předvádět bicepsy jako Pepek Námořník.

Ruční práce

Ostatně nepodceňujte ani samotný proces ohrnování. Dejte si pozor, ať se vám díky nešetrnému ohrnování ze záložky nestane váleček nebo jiný neforemný tvar. Když ohrnovat, tak poctivě! Trik je v tom, že košilový rukáv jakoby obrátíte naruby a přetáhnete ho tak, aby spodní lem manžety byl v loketní jamce. Zbylou látku pak znovu přetáhnete přes manžetu. Pokud máte v ohrnování praxi, tak víte, že tohle ten nejlepší způsob a současně ho bez problémů zvládnete i jen jednou rukou.

Opět platí, že tohle je návod pro formální prostředí a formální košile. Pokud na chalupě štípete dřevo, veverkám je celkem jedno, jakým stylem jste si ohrnul o několik čísel větší kostkovanou košili.

Třeba právě bílá košile s vyhrnutými rukávy v kombinaci s dobrými džíny bude vždycky působit dobře a tak nějak svěže. Problém může nastat třeba v některých fashion restauracích, kde vás byznysmen v obleku může požádat o účet.

3 pravidla kombinování kravaty a košile. Dodržujte je a budete vypadat vždy stylově

Komentáře