Aperitivo je spontánní setkání s přáteli – zcela podle italského životní stylu. Ať už chcete nechat den doznít v klidu nebo se naladit na přicházející večer, vychutnejte si spolu s přáteli osvěžující nápoje a k nim malé skvělé jednohubky. Pestrá nabídka specialit podporuje spokojenost hostů a jen tak mimochodem i délku jejich posezení. Ti si nezřídka objednají další lahodný drink.

APERITIV

„Aperitivo je tradiční italský rituál, bez kterého si Italové nedokáží představit běžný den. Je to čas mezi prací a večeří, chvíle, kdy se vymaní z ruchu povinností a užijí si moment setkání s přáteli. Základem aperitiva je kvalitní drink, který společně s něčím malým k zakousnutí nabudí chuť na poslední jídlo dne. Nejčastěji se popíjí Campari Milano, Negroni nebo Campari Tonic,“ vysvětluje Milan Zaleš, ambasador značky Campari.

Campari

Ikona Campari, která se za více než 150 let své existence stala zhmotněním pravé italské kultury a životního stylu.

Campari není ani bitter, ani likér, je to samostatná kategorie. Původní tajná receptura, která se nezměnila od roku 1860, kdy ji v severoitalském městě Novara vytvořil Gaspare Campari, je unikátní svým intenzivním aroma pomerančové kůry a bylin a osobitou podmanivou chutí. Získává se louhováním hořkých bylin, aromatického koření a ovoce. Jedinými známými ingrediencemi je alkohol a voda.  Hořkosladký klenot si vydobyl postavení jako jedna ze základních ingrediencí při přípravě koktejlů. Úlohou Campari bylo vždy předvídat nové chutě a trendy. Značka je stále moderní a aktuální, neodmyslitelně spojená se světem módy, designu a umění.

Pořídíte od 360 Kč v pražském showroomu Warehouse #1 nebo na e-shopu warehouse1.cz

DIGESTIV

Tajemství zvané „amaro“. Digestiv si nejvíce užívají v Itálii, kde si zamilovali hořké likéry, kterým se říká „amaro“. Vzniká louhováním hořké kůry stromů, bylinek, semínek, koření, kůry citrusů, květin a rostlinných výtažků v neutrálním destilátu či ve víně. Poté se nápoj dále filtruje, doslazuje, a nakonec nechává měsíce až roky zrát v sudech. 

Sicilské zlato Jeden z nejlepších digestivů, likér Averna, původně vyvinuli sicilští benediktini a jeho recepturu přísně střežili. V roce 1868 ji od nich získal obchodník s textilem Salvatore Averna jako poděkování za podporu obce. Averna si hned postavil výrobnu v rodinném letním sídle v Xiboli, kde továrna funguje dodnes. „Itálie je svou kulturou stolování proslulá. Sami Italové tvrdí, že domovem těch nejlepších gastronomických zážitků je Sicílie. Navíc, mají pevně stanovená pravidla stolování, kam patří jak aperitiv, tak i digestiv“, říká Milan Zaleš, přední český barman, který u nás propaguje rituály aperitivo i digestivo.

Když si dáte v Bistru Šejle (Jindřišská 16), Campari Aperitivo či Averna digestivo, dostanete 2 špejle zdarma.

Když si dáte v Bistru Šejle (Jindřišská 16), Campari Aperitivo či Averna digestivo, dostanete 2 špejle zdarma.

Averna Amaro Siciliano 

Italský bylinný likér typu amaro byl původně vytvořen na podporu trávení. Pečlivě střežená receptura se zrodila v 19. století v sicilském benediktýnském opatství, následně ji dostal darem obchodník s textilem Salvatore Averna jako ocenění za podporu obce. Likér má jemné citrusové aroma s tóny bylin typických pro Středomoří: najdete v něm myrtu, jalovec, rozmarýn, šalvěj a aromatické pryskyřice. V chuti se projevují stopy pomeranče vyvažované tóny lékořice a bylin. Likér má sametovou a kulatou texturu a jemně hořké a hladké zakončení. Tradičně se podává neředěný, ale můžete si jej vychutnat i na kostce ledu. 

Pořídíte od 390 Kč v pražském showroomu Warehouse #1 nebo na e-shopu warehouse1.cz

Crodino je nealkoholický perlivý aperitiv – byliny, dřeva a kořeny z celého světa – spojují se v lahodný a harmonický celek šest měsíců. Ideálně si ho vychutnáte samotné na ledu s plátkem pomeranče, nebo jako Spritz – smíchaný se sodou. V Itálii nejprodávanější, obliba roste po celém světě.    

Crodino

Legendární nealkoholický aperitiv Crodino je extratřídou ve své kategorii. Elegantní prémiový nápoj hořkosladké chuti se vyrábí ve městě Crodo v Itálii. Receptura se od roku 1964 nezměnila. Je založená na piemontské pramenité vodě, ve které se louhují byliny, koření, dřevo a kořeny z celého světa. Extrakt odpočívá šest měsíců a poté se z něj stává známý světlý aperitiv.

Pořídíte v malých 10 cl lahvičkách (1 lahvička = 1 porce) za 26 Kč v pražském showroomu Warehouse #1 nebo na e-shopu warehouse1.cz

 

Komentáře