Skleněná nádoba uložená do hrobky bohatého Římana někdy ve 4. století našeho letopočtu ve svých útrobách stále uchovává svůj originální tekutý obsah. Netknutá po víc jak tisíc a pár stovek let k tomu, láká láhev vědce ke svému otevření – prozatím ale zůstává zapečetěná.

1650 let stará flaška pečlivě zapečetěná voskem byla objevena uvnitř římské hrobky v německém Špýru roku 1867. Spolu s dalšími lahvemi, které však po staletí ztratily svůj cenný obsah, měly zpříjemňovat cestu na onen svět dvou lidí, ženy a muže, kteří zemřeli někdy okolo roku 350 po Kristu.

FOTO: Římská láhev ze Špýru stále uchovává tekutý nápoj

Římská láhev ze Špýru stále uchovává tekutý nápoj - The-Oldest-Wine-in-the-World-1140×700Římská láhev ze Špýru stále uchovává tekutý nápoj - EGi1xfrXkAcMmaTŘímská láhev ze Špýru stále uchovává tekutý nápoj - The-Speyer-wine-bottleŘímská láhev ze Špýru stále uchovává tekutý nápoj - 24443927.f8794634.640Římská láhev ze Špýru stále uchovává tekutý nápoj - Green_Lycurgus_Cup
Další fotky
Římská láhev ze Špýru stále uchovává tekutý nápoj - 800px-Lycurgus_Cup_red_BM_MME1958.12-2.1Římská láhev ze Špýru stále uchovává tekutý nápoj - Vendanges_romaines_à_Cherchell

Dobře zapečetěná láhev a kapka olivového oleje uchovaly obsah v tekutém stavu, na rozdíl od dalších, třeba i starších, ale nekapalných skupenství. Nejspíš se jednalo o lokálně vyrobené víno, které má v místní oblasti – Dolní Falci, prastarou tradici. Krom čistého vína a olivového oleje byla do nápoje přidána pro chuť i směs bylin.

Historické muzeum ve Špýru

Po víc jak sto let je skleněná nádoba s oušky typickými pro antické amfory uložena v přístupné sekci historického muzea ve Špýru. Neotevřená stále láká část vědců k jejímu prozkoumání a zjištění přesného chemického obsahu vína. Kurátor vínové sekce místního muzea si však není jistý, zda by tekutina vydržela šok vystavení vzduchu po téměř 1700 letech.

Nejstarší plně dochovaná píseň světa byla nalezena v Turecku. Poslechněte si Seikilův epitaf a naskočí vám husí kůže

Jisté ale je, že po tolika letech víno ztratilo svůj alkoholický obsah. Poživatelné by sice bylo, mikrobiologicky je zřejmě v pořádku, ale podle slov profesorky Moniky Christmannové by vašim chuťovým pohárkům rozhodně potěšení neposkytlo.

Jan Králík

Komentáře