Sama byla jedním z Židů, jejichž život za druhé světové války zachránil svitavský rodák Oskar Schindler. Symbolem heroického činu se stal (ne)obyčejný seznam jmen, který sepsala právě Mimi Reinhard.

Narodila se ve Vídni jako Carmen Koppel roku 1915. Ještě před vypuknutím druhé světové války se mladá Židovka odstěhovala do polského Krakova, kde ji o pár let později čekala internace v krakovském ghettu, roku 1942 pak transport do nedalekého koncentračního tábora Plaszow.

Znalá těsnopisu byla v táboře přidělena k administrativním pracím v táborové kanceláři. O dva roky později se Mimi dostalo úkolu přepsat na stroji neustále rostoucí seznam jmen pracovníků jakéhosi Oskara Schindlera.

FOTO: Mimi Reinhard, autorka Schindlerova seznamu, zemřela ve věku 107 let

Mimi Reinhard, autorka Schindlerova seznamu, zemřela ve věku 107 let - Screenshot 2022-04-13 142118Mimi Reinhard, autorka Schindlerova seznamu, zemřela ve věku 107 let - Schindler,_OskarMimi Reinhard, autorka Schindlerova seznamu, zemřela ve věku 107 let - MimiReinhard-kzm–620×349@abcMimi Reinhard, autorka Schindlerova seznamu, zemřela ve věku 107 let - 5f15f0df6215cMimi Reinhard, autorka Schindlerova seznamu, zemřela ve věku 107 let - KSHPWO6Q6VHORKACPLQNNHP2BQ
Další fotky
Mimi Reinhard, autorka Schindlerova seznamu, zemřela ve věku 107 let - 220411-Mimi-Reinhard-al-1042-aef914

Z počátečních čtyř stovek jmen se stal list o téměř 1100 osobách a Mimi na seznam připsala i jméno své a svých tří blízkých. Seznam totiž pro mnohé představoval lístek k životu – továrník Schindler využíval svého vlivu a především peněz, aby uchránil pronásledované Židy (od starých přes nemocné mladé až po ženy i děti) před jistou smrtí v plynových komorách.

Mimi, která dodala finální verzi proslulého seznamu, se tak ocitla spolu s další tisícovkou „vyvolených“ v Schindlerově sudetské továrně, kde pracovala v Schindlerově kanceláři. O kontroverzní postavě si nedělala iluze, ale věděla, že mu vděčí za nejen svůj život. „Byl velice charismatický, společenský. Nechoval se k nám jako ke spodině… riskoval svůj život po celou dobu,“ řekla o Schindlerovi později.

Victor Kugler, rodák z Vrchlabí, byl jedním z lidí, kteří ukrývali Annu Frankovou a její rodinu

Mimi po válce emigrovala do Spojených států, kde žila až do svých 92 let. Roku 2007 se pak odstěhovala do Izraele. Zemřela nedaleko Tel Avivu 8. dubna roku 2022 ve věku 107.

Jan Králík

 

 

Komentáře