Obout si ráno bílé tenisky do podzimního počasí je tak trochu hazard. Nebo přímo extrémní sport. Každá kapka vody, bláto a špína bude okamžitě vidět. A nejen na bílých, ale v podstatě na jakýchkoliv botách.

Čas od času se sice vrací trend bot, které vypadají, že už něco zažily, ale tento podzim to tak není. Přímo čertstvě vybalené z krabice vypadají nejlépe. A to vyžaduje určitou péči.

Adidas Lacombe SPZL, prodává Footshop.cz

Tenisky můžete dát do pračky

Většinu sneakers můžete dát bezpečně do pračky a nic se jim nestane. Samozřejmě ale nebudete prát na devadesát stupňů. Začněte sundáním tkaniček a pokud to jde, vyndáním vložek. Bohužel jsou u většiny bot lepené. Ručně omyjte jakoukoliv „hrubou“ špínu. Bláto, kamínky nebo prach. Do pračky je neházejte jen tak. Pokud máte starý dust bag od jiných bot, použijte ten. Postačí i ale dva staré povlaky na polštáře. Boty vložte do nich, a do pračky přidejte několik starých ručníků. To především kvůli tomu, aby se boty nemlátily v bubnu o kovové stěny. Prát stačí na třicet stupňů.

Až je vyndáte, vycpěte je novinami, nebo ubrousky a nechte proschnout na větraném místě. Nikdy u tepelného zdroje. Berte v potaz, že voda se dostala i pod vložku a tím pádem bude potřebovat tak 3 dny, aby pořádně proschla.

Tom Ford Warwick, prodává Tomford.com.

Na bílou gumu

Na gumové podrážky, které můžou rychle chytit tmavší odstín, nejlépe funguje tekutý písek na čištění vany. Drhnout drhnout.

Pečující impregnace

Ani přímo nejde o nepromokavost boty, ale spíš o její ochranu. Neustálá voda nedělá vláknu dobře. Jestliže máte sneakers z kůže nebo umělé kůže, pořiďte si pečující bílé, nebo bezbarvé mléko na boty. Bílé dělá zázraky – povrch boty bude vždycky jako nový.

Specificky na boty Converse – kvůli jejich tkanině – funguje jeden trik proti nepromokavosti. Ale jako u leštění starého nábytku to nejprve zkuste na méně viditelném místě. Vezměte svíčku – klasickou, bílou čajovou svíčku. Třete jí po povrchu boty až bude bílý od vosku. Poté vezměte fén a fénujte teplým vzduchem tak dlouho, dokud se vosk nerozpustí. Poté nechte ztuhnout.

Vans Authentic True White, prodává Footshop.cz.

Nové tkaničky

Nejrychlejší cesta, jak dát botám nový, čistý vzhled jsou tkaničky. Nemusíte je měnit pořád, ale jakmile začnou šednout. Obvykle jsou z umělého vlákna a v tom se udržuje prach a špína rychleji.

Jak zbavit boty zápachu?

Jsou tři druhy zápachu. Mírný, střední a ten, který má sílu ničit celé národy. Na mírný bude stačit nechat boty pořádně vyvětrat a vložit do nich pár sáčků zeleného čaje – opravdu, funguje to. Dále pak nasypat do nich trochu jedlé sody a nechat přes noc větrat.

Na střední úrovni už to není tak jednoduché. Pokud máte kočku, nejlepší je naplnit dvě staré ponožky stelivem pro kočky a do bot je vložit. Nejenže pohlcuje vlhkost, ale i pachy. Chcete-li to dotáhnout k dokonalosti, dejte boty se stelivem uvnitř do plastových sáčků a zavřete na dva dny do mrazáku. Nízká teplota ničí pachy a spousta lidí používá mrazák třeba i na „osvěžení“ džínů.

Vzhledem k tomu, že má alkohol antibakteriální účinky, a zápach z bot jsou většinou bakterie, můžete trochu čistého alkoholu (nebo vodky bez příchuti) nalít do lahvičky se sprejem a vnitřek bot nastříkat. Zápach alkoholu (nebo vůně, záleží na vás) se vypaří a zůstanou jen boty, které voní jako nic.

Na zápach, který má sílu atomové bomby pomůže pravděpodobně namočit boty na několik hodin do desinfekčního prostředku na praní (Sanytol vyrábí přídavek k praní) a pak je hodit do pračky, jak je popsáno výše. Jestliže nezabere ani to, vyhoďte je a pořiďte si nové.

Jason Markk Quick Wipes, prodává Footshop.cz.

Pro Tip: Antibakteriální ubrousky na ruce, které seženete snad v každé obyčejné drogerii fungují úplně stejně, jako ubrousky přesně určené na čištění bot (jako třeba Quick Wipes). Stačí je nosit v tašce nebo v autě a jakmile se vám na boty dostane špína nebo náhodná šmouha, není nic jednoduššího. Sice je to lehce obsesivní, ale muž by měl mít čisté boty.

Komentáře