Manželé Vassilyevovi, žijící v Rusku 18. století, během svého dlouhého soužití zplodili neuvěřitelnou kupu potomků. Dospělosti se podle pramenů kupodivu dožila drtivá většina z nich.

Rolnice Valentina Vassilyevová z okolí ruského města Šuja se stala oficiálně nejplodnější matkou všech dob, která se s počtem 69 porozených dětí neustále drží na první příčce své kategorie v Guinessově knize rekordů.

O počtu 69 potomků nás informuje několik dochovaných dobových záznamů, včetně matriky, která zaznamenala každý jednotlivý porod, jež se udál v rodině Fedora a Valentiny Vassilyevových mezi lety 1725 až 1765.

FOTO: Valentina Vassilyevová porodila v 18. století celkem 69 potomků

Valentina Vassilyevová porodila v 18. století celkem 69 potomků - Bez názvuValentina Vassilyevová porodila v 18. století celkem 69 potomků - mother-2Valentina Vassilyevová porodila v 18. století celkem 69 potomků - 550px-Gentleman’s_Magazine_Volume_One,_Number_OneValentina Vassilyevová porodila v 18. století celkem 69 potomků - nesterov-013Valentina Vassilyevová porodila v 18. století celkem 69 potomků - 800px-Maximov_Sorcerer_Wedding

V rozpětí 40 let Valentina přivedla na svět během 27 porodů 16 párů dvojčat, 7 trojčat a 4krát přivítala dokonce čtyřčata. Z celkem 69 dětí jich 67 přežilo rané dětství, jednou jedinkrát přišla o právě narozené dvojčata.

Případ se již ve své době stal neuvěřitelnou senzací, roku 1783 o něm napsal například londýnský The Gentleman’s Magazine nebo roku 1788 ruský historik Ivan Boltlin. I tak se díky zdánlivé neskutečnosti příběhu zanedlouho (i dnes) našlo několik skeptiků, především z řad gynekologů, jež pochybují, že by žena žijící na ruském venkově 18. století dokázala přežít tolik život ohrožujících porodů.

Hoaxy nejsou dítětem naší doby. Podívejte se na bizarní fake news, kterým v minulosti lidé s chutí uvěřili

Protože však stále existuje několik písemných důkazů o věrohodnosti celé kauzy, je Valentina Vassilyevová stále považovaná za oficiální porodní rekordmanku. Fedor Vassilyev se po smrti Valentiny znovu oženil a s druhou manželkou prý zplodil dalších 18 potomků. V době svého skonu tak byl otcem celkem 87 lidských bytostí.

Jan Králík

Komentáře