Soudy řeší případ neurologa z motolské nemocnice, který proaktivně prováděl pacientkám gynekologická vyšetření. Podle obžaloby poškodil práva čtyř pacientek. Lékař se brání argumetnací, šlo o součást komplexního přístupu k nemocným. S gynekology samouky však český právní řád zjevně nemá slitování.

V dubnu minulého roku ho justice potrestala za poškození cizích práv podmíněným trestem 10 měsíců vězení. Po dovolání nejvyššího státního zástupce všakbude soud znovu zkoumat, zda se lékař nedopustil znásilnění. Vyplývá to z obžaloby, kterou má ČTK k dispozici, jak uvedlo Echo24. Muži hrozí až desetileté vězení.

Feministky brojí proti Applu. iPhony jsou prý příliš velké pro průměrnou ženskou ruku

Obžaloba argumentuje, že lékař páchal trestnou činnost systematicky od roku 2013 do roku 2015, a sice v motolském centru pro epilepsii. Vybrané pacientky, které byly objednány na neurologickou kontrolu, zval do svého lékařského pokoje. Některým z nich provedl gynekologické vyšetření pohmatem v pochvě, nebo tvrdil, že tak zjišťuje, zda nemají cysty. V dalším případě zase že zkoumá, zda nemá pacientka srůsty po laparoskopickém odstranění vejcovodu. Jedné z žen podle obžaloby dokonce nařídil, aby se svlékla donaha a dráždil ji vibrátorem. Argumentoval tím, že tak zjišťuje, jestli mají léky, které bere, vliv na její sexualitu.

Začátek hlavního líčení byl naplánován na 26. března, je však možné, že bude termín odložen na květen či na později kvůli riziku nákazy koronavirem.

Vrah své oběti porcoval do hamburgerů. „Jsem hodně zvrácený člověk,“ křičel na policii při zatýkání

Komentáře