Pandemii koronaviru nemá svět zdaleka pod kontrolou. Dokazují to čísla, která uvádí, že novému typu koronaviru podlehlo už téměř 8 tisíc lidí a smutné statistiky každým dnem stoupají. Naštěstí se objevují případy, kdy seřada pacientů vyléčila. O přelomovém poznatku nyní informují australští vědci. Zjistili totiž, jak se imunitní systém lidí brání proti Covidu-19.

Přelomový objev australských vědců by mohl pomoci s vývojem vakcíny proti koronaviru, informuje o tom BBC. Protože se statisticky  hodně lidí uzdravilo, bylo vědcům jasné, že lidské tělo se dokáže tomuto viru ubránit.

Sledováním imunitního systému nakažených lidí, došli vědci k závěru, že se koronaviru brání čtyři buňky. „Objev je pro nás důležitý, protože teď už víme, jak imunitní systém bojuje s koronavirem,“ sdělila nadějnou zprávu pro lidstvo profesorka Katherina Kedzierská.

Převratný objev vědci zjistili u 47leté ženy z Wu-chanu, která se léčila v Austrálii. V jejím imunitním systému se tři dny před zlepšením stavu objevily buňky, které se podobají těm, jež mají lidé, kteří se zotavují z běžné chřipky.

„Z výsledků jsme nadšeni, protože jsme zachytili vznik imunitních buněk u infikovaného pacienta,“ uvedla Kedzierská.

Tento objev může výrazně přispět k vývoji vakcíny nebo urychlit výrobu léku proti nemoci Covid-19. Dalším úkolem vědců je pak zjistit, proč u některých lidí je reakce imunitního systému na nákazu slabší.

FOTO: Mladík popsal nakažení koronavirem.

Mladík popsal nakažení koronavirem. - Nový projekt (17)Mladík popsal nakažení koronavirem. - Nový projekt (18)Mladík popsal nakažení koronavirem. - Nový projekt (19)Mladík popsal nakažení koronavirem. - Nový projekt (20)Mladík popsal nakažení koronavirem. - Nový projekt (21)
Další fotky
Mladík popsal nakažení koronavirem. - Nový projekt (22)Mladík popsal nakažení koronavirem. - Nový projekt (23)Mladík popsal nakažení koronavirem. - Nový projekt (27)Mladík popsal nakažení koronavirem. - Nový projekt (26)Mladík popsal nakažení koronavirem. - Nový projekt (29)Mladík popsal nakažení koronavirem. - Nový projekt (30)Mladík popsal nakažení koronavirem. - Nový projekt (31)Mladík popsal nakažení koronavirem. - Nový projekt (32)Mladík popsal nakažení koronavirem. - Nový projekt (33)Mladík popsal nakažení koronavirem. - Nový projekt (34)Mladík popsal nakažení koronavirem. - Nový projekt (35)Mladík popsal nakažení koronavirem. - Nový projekt (36)Mladík popsal nakažení koronavirem. - Nový projekt (37)Mladík popsal nakažení koronavirem. - Nový projekt (38)Mladík popsal nakažení koronavirem. - Nový projekt (39)

Uzdravit se podařilo i Britovi Connoru Reedovi (25), o němž jsme informovali. Connor měl těžší průběh nemoci.  O tom, jak se mudařilo zákeřný vir porazit, napsal deník. Den po dni projev nákazy popsal. A jeho poznatky, kdy procházel vysokými horečkami, obrovskými bolestmi kloubů, najdete v galerii.

Komentáře