Mimořádné zasedání vlády rozhodlo v neděli odpoledne o tom, že karanténa bude vyhlášena plošně pro celé Česko. To, co předseda vlády Andrej Babiš naznačoval už dopoledne, se teď stalo realitou. A pochopitelně bude mít na občany Česka dopady…

Co přesně bude plošná karanténa znamenat pro běžného občana? Na to se v tuto chvíli ptá asi každý z nás. Podle vyjádření Andreje Babiše půjde o to, aby lidé vycházeli z domu jen v nejnutnějších případech. Kontrolovat plošně občany v karanténě budou policisté, podobně jako tomu je v Itálii. To znamená cesta do práce a zpět, nejnutnější nákupy potravin a léků a návštěvy lékaře. Ostatní pohyb v ulicích se momentálně nedoporučuje.

Jde o efekt

Už před tímto rozhodnutím ministr životního prostředí Richard Brabec v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi prohlásil, že při každém novém opatření vláda zvažuje, aby nařízení přineslo co největší efekt, který zároveň neparalyzuje chod státu. Proto lidé i nadále mohou chodit do práce.

Pomoc od PPF

Sobota podle čísel odhalila nejvíce nakažených v Praze, dále nejpostiženější je kraj Středočeský, Olomoucký, Ústecký a Zlínský. Potvrzené případy onemocnění COVID-19 mají ale i ostatní kraje. Nákaza se šíří rychle a problém je stále s nedostatkem ochranných pomůcek. Skupina PPF ale slíbila Česku pomoc v hodně 100 milionů korun – 120 tun zdravotnického materiálu. V současnosti ale výrazněji stoupl počet nakažených v Olomouckém kraji, kde měl pozitivní test i lékař urgentního oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci.

Kvůli koronaviru vláda vyhlásila ve čtvrtek nouzový stav. Zákaz byl plošně převeden na zrušení kulturních i sportovních akcí, od soboty jsou zavřené obchody a restaurace. Některé podniky nabízejí nejen pro seniory možnost rozvážení jídla. Obchodů s potravinami, lékáren, drogerií, benzinových stanic a dalších výjimek se současné nařízení uzavření netýká.

FOTO: Vláda rozhodla o plošné karanténě

Vláda rozhodla o plošné karanténě - Anderej BabišVláda rozhodla o plošné karanténě - VládaVláda rozhodla o plošné karanténě - koronavirusVláda rozhodla o plošné karanténě - koronavirus

Komentáře