Je to trend posledních let, že lidé pracují z domova. Jistě, má to spoustu výhod. Klid na práci. Silný wi-fi signál. Jistotu, že vám nikdo nevezme váš hrnek na kávu. Přesto to chce velkou míru sebekázně, abyste obstáli.

Ostatně uvědomte si, kolik toho uděláte o víkendu. Ranní běh, káva, jedno dvě míchaná vajíčka, pak kouknout na Instagram, ještě jeden chleba s avokádem, Netflix a jsou čtyři hodiny odpoledne. Tohle si můžete dovolit o víkendu. Ale přes týden někdo musí vydělávat. Ať vás doma uvěznila korona nebo vlastní vůle, existuje několik pravidel, jak ustát práci z domova.

1. Žádný pyžámkový den

Dny strávené v pyžamu byly přípustné, když vám bylo šest, bolela vás ouška a mohli jste ležet s v posteli a dívat se na animované seriály. Teď jste ale dospělí samostatní muži a máte pracovat. Věřte, že pyžamo vás k milionům ani správnému pracovnímu zapálení neposune. Takže to chce spodní prádlo, kalhoty a tričko. Ok – fashion oversized svetr je taky přípustný. Nemusíte vytahovat košili nebo dokonce celý oblek, ale chovejte se, jako byste skutečně šli do práce. Nevynechejte nic od ranní sprchy přes použití hřebenu po ústní vodu.

2. Dodržujte pracovní dobu

Žádné vyspávání do oběda a pak úřadování do čtyř ráno. Tím se jen dobrovolně přivodíte jet lag. Jistě, má to svoje výhody být pánem svého času. Přesto tenhle převrácený biorytmus je poněkud schizofrenní a je otázkou času, jak dlouho ho udržíte pod kontrolou. Snažte si nastavit podobnou pracovní dobu (a morálku), kterou byste měli v jakémkoliv byznys centru.

3. Respektujte mě!

Současně si nastavte, aby i druzí členové domácnosti respektovali vás. To, že jste doma, neznamená, že máte volno. Tedy žádné věty: „Máš chvilku..?“ „Můžeš?“ „Co děláš?“ Ne! Buďte nekompromisní.

Pracujete 40 hodin týdně? Nedělejte to, váš mozek stejně tolik nezvládne

4. Vytvořte si pracovní prostředí

Přidělená kancelář nebo sdílený open space v drtivé většině případů není příliš kreativní prostředí. Doma tohle můžete změnit a skutečně si vytvořit vlastní prostor, ve kterém vám bude dobře. Zařiďte si ho tak, aby se vám v něm dobře pracovalo. Ale žádné sedací pytle v rohu.

5. Čistá pracovní plocha

Laptop, diář, hrnek s kávou a mobil jsou jediné přípustné rekvizity na vašem stole. Plus propriety, které nutně potřebujete k vaší práci. Cokoliv navíc, co odvádí vaší pozornost a soustředění jinam, je špatně. Včetně posledního výtisku Mužů v Česku!

6. Organizujte (se)

Večer před spaním si do diáře nebo na denní list napište všechno, co chcete druhý den stihnout. Poznámky, agendu k vyřízení, kontakty. Další den mějte seznam neustále při ruce a kontrolujte, zda se ho držíte, co z něj vypadlo a proč, případně co na něj přibylo. Stanovujte si termíny a cíle. Chtěli jste být svým vlastním šéfem? Tak se nebojte být na sebe tvrdí!

7. Šlofík je přítel

Jednou z výhod, co home office nabízí, je lehký šlofík po obědě. Uvidíte, jak prospěšných těchto třicet minut je. Přetnete případný stres a organismus pookřeje. Ale skutečně maximálně třicet minut.

8. Zábava až po

Čistotu udržte nejen na stole, ale i na ploše laptopu. Během práce žádný Facebook, žádný Instagram, Twitter ani LinkedIn nejsou přípustné. Pornhub? Pornhub taky ne. Projíždění aktualizací profilů vašich známých se do práce prostě nepočítá. Stejně jako čistění klávesnice, přerovnávání sbírky LP nebo krémování bot.

9. Užijte si ten luxus

Přiznejte si, že práce z domu je luxus. Tak si ho užijte. Dopřejte si přestávky. Hned ráno stihnete i kardio nebo pár cviků na protažení, rychlou sprchu a snídani. Nemusíte se vymlouvat na, to že kuchyňka byla plná nebo v kantýně nebylo volné místo u stolu. Navíc si spočítejte, kolik času ušetříte za dojíždění. Tak ten čas využijte efektivně, chlapi!

Jirka Hofbauer

Chcete se cítit v práci dobře? Nemusíte lámat rekordy, stačí dodržet těchto 5 pravidel

Komentáře