Třiadvacetiletý Američan Jack Gilbert Graham plánoval sprovodit vlastní matku ze světa kvůli životní pojistce. Roku 1955 spolu s ní však chladnokrevně usmrtil i dalších 43 lidí. Činu nikdy nelitoval.

Nelehké dětství v sirotčinci, kam malého Jacka Grahama poslala matka Daisie, poznamenalo duši osamělého dítěte, který se ji tak naučil nenávidět. Daisie svého syna i přes vlastní prosperující život nechávala vyrůstat v instituci a až v jeho 22 letech se k němu opět přihlásila.

Jack Graham, nyní již ženatý a se dvěma dětmi, měl však ve vztahu ke své matce jasno. 1. listopadu roku 1955 jí přinesl do vánočního papíru zabalený dárek, který si máti měla otevřít až na Aljašce, kam měla zrovna namířeno.

FOTO: Bomba v letadle – jeden z prvních leteckých výbuchů měl za cíl jednu oběť. Zemřeli všichni

Bomba v letadle – jeden z prvních leteckých výbuchů měl za cíl jednu oběť. Zemřeli všichni - he-only-wanted-to-kill-his-mother-photo-u1Bomba v letadle – jeden z prvních leteckých výbuchů měl za cíl jednu oběť. Zemřeli všichni - jack-graham-fbi-1180Bomba v letadle – jeden z prvních leteckých výbuchů měl za cíl jednu oběť. Zemřeli všichni - graham_104Bomba v letadle – jeden z prvních leteckých výbuchů měl za cíl jednu oběť. Zemřeli všichni - highBomba v letadle – jeden z prvních leteckých výbuchů měl za cíl jednu oběť. Zemřeli všichni - stažený soubor
Další fotky
Bomba v letadle – jeden z prvních leteckých výbuchů měl za cíl jednu oběť. Zemřeli všichni - stažený soubor (1)

Večer spolu dorazili na letiště, Daisie na přepážce ještě doplatila poplatek za příliš těžké zavazadlo – dárek od syna nebyl zrovna nejlehčí, ale Jack svou matku ujistil, že ho rozhodně bude potřebovat. Graham pak těsně před matčiným odletem zakoupil v letištních automatech několik životních pojistek v hodnotě 360 tisíců dolarů na dnešní přepočet.

25 tyček dynamitu zabalených ve vánočním dárku explodovalo krátce po vzletu letu United Airlines Flight 629 a okamžitě usmrtilo všech 44 lidí na palubě. Netrvalo dlouho a FBI dokázala bombový útok spojit právě s Jackem Grahamem, který za sebou měl minulost plnou pojistných podvodů.

V té době neexistoval žádný zákon, který by čin vyhození letadla do vzduchu považoval za trestný čin, a tak byl Graham jednoduše obviněn za vraždu prvního stupně. Jack Graham dostal trest smrti a měl se tak stát „odstrašujícím“ precedentem – místo toho se jím spousty kriminálníků v následujících desetiletích inspirovalo.

Pirát-gentleman unesl letadlo a s výkupným z něj vyskočil. Dodnes se neví, kdo to byl

Těsně před popravou v plynové komoře prohlásil: „Bylo mi jasné, že je na palubě dalších 50 lidí… ale počet zabitých pro mě nehrál žádnou roli. Mohlo jich klidně být tisíc. Nastal jejich čas, nemohli na tom nic změnit… Co se týče projevu lítosti za ty lidi, žádnou nemám. Nemůžu si pomoci.“ Zemřel v mukách 11. ledna roku 1957 ve svých čtyřiadvaceti letech.

Jan Králík

Komentáře