Pravděpodobně už jste za svůj život potkali několik lidí, u kterých jste měli zvláštní pocit, že jim o sobě a o svých problémech můžete říct snad úplně všechno. A to i v případě, že je znáte velice krátkou dobu. Nebudou vás soudit ani se vám posmívat, ale naopak naslouchat, a udělají vše pro to, abyste se v konverzaci s nimi cítili co nejpohodlněji.

Takoví lidé jsou označováni termíny openers (z anglického slova open – otevřít) a jsou mistry naslouchání a konverzování. Pokud chcete v tomto směru vynikat i vy, držte se následujících 5 rad, které si můžete prohlédnout v naší galerii.

FOTO: Buďte empatiční a sebeuvědomělí. Jen tak si můžete získat důvěru ostatních

Buďte empatiční a sebeuvědomělí. Jen tak si můžete získat důvěru ostatních - win-people-over-listening-other-must-read-business-tipsBuďte empatiční a sebeuvědomělí. Jen tak si můžete získat důvěru ostatních - 58ef7ee7a63bd422754604Buďte empatiční a sebeuvědomělí. Jen tak si můžete získat důvěru ostatních - looking-mirror-reflecting-high-self-awareness-ss-FEATURE-Buďte empatiční a sebeuvědomělí. Jen tak si můžete získat důvěru ostatních - asking_questions_000020675362Buďte empatiční a sebeuvědomělí. Jen tak si můžete získat důvěru ostatních - 25-Topics-to-Talk-About-in-a-Happy-Relationship

Profesorka psychologie Lynn Carol Millerová z Univerzity Jižní Kalifornie a její tým provedli studii, při které zkoumali psychologické profily několika openerů. Millerová a její kolegové nejdříve vytvořili dotazník, který každý ze zúčastněných vyplnil, a tím určil, do jaké míry je vhodným parťákem pro konverzaci s jinými lidmi. Pokud se s následujícími tvrzení shodujete, budete také pravděpodobně patřit mezi ně.

  • Lidé mi o sobě často vypráví.
  • Bylo mi řečeno, že umím naslouchat druhým.
  • Akceptuji názory druhých.
  • Lidé mi často svěřují svá tajemství.
  • Lidé se kolem mě cítí uvolněně a pohodlně.
  • Baví mě naslouchat druhým.
  • Jsem empatický k problémům ostatních.
  • Povzbuzuji druhé, aby se svěřili s tím, jak se doopravdy cítí.

Co je ale tak skvělého na tom být opener? Profesorka Millerová a její tým odborníků tuto otázku zkoumali i mezi skupinou několika sesterských spolků. Studentky vyplnily dotazník, který určil, do jaké míry jsou ony samy openery. V druhé části pak měly uvést, jak moc mají v oblibě ostatní sestry ze spolku. Výsledek ukázal, že sestry, které se v žebříčků openerů dostaly nejvýše, byly zároveň u svých vrstevnic nejoblíbenější.

Zkřížené ruce nebo nohy nejčastěji značí vzdor či odpor. Tímto gestem osoba naznačuje, že jí dané téma nevyhovuje a je jí jakýmkoliv způsobem nepříjemné. I když je na tváři takového člověka úsměv, tento postoj skoro vždy prozradí pravdu.

Chcete číst v lidech jako v otevřených knihách? Máme pro vás 6 užitečných rad, které z vás za chvíli udělají profíka na řeč těla

Millerová a její kolegové dále zkoumali, jaké vlastnosti jedince napoví, že je skutečně dobrým openerem. Výsledek ukázal, že openeři jsou často sebevědomí, empatičtí a kladou si v životě velké cíle. Ve společnosti se chovají slušně, na nikoho neútočí, a i když s něčím nesouhlasí, neznamená to, že se na celou věc nedokážou podívat z pohledu druhé osoby a vžít se do její situace a pohledu na ni. Pokud u sebe tyto vlastnosti, nebo alespoň některé z nich, pozorujete, jste pro své okolí pravděpodobně velmi důvěryhodnou osobou.

Michal Švehla

Komentáře