V zimních měsících máme tendenci se chumlat a balit do dek. V obchodech najdete celou škálu obalového krytí. Od šál přes plédy až po ponča. Jsou to právě hrubě pletené, nekonečné šály, ve kterých se tak rádi utápíme.

Šála, šátek, šál, pléd… jsou perfektními doplňky. Praktické, stylové a dokážou vyjadřovat náladu lépe než jiné kusy šatníku. Začalo to naprosto jednoduše ve starém Římě, kde si řečníci zahřívali hlasivky kusy látek. Přešlo to v obrovskou módu a spousta značek těží především z jejich prodeje.

Jak vybrat?

Nákup šály odstartujte tím, že si určíte její účel – tedy kam a k jakému kabátu ji chcete nosit. Nikdy, nikdy, nikdy nezačínejte metodou – chci Burberry kostku. Klaďte si otázky jako: Chci šálu, protože každý den čekám na tramvaj? Chci šálu, kterou si omotám kolem krku jen během přecházení? Projděte si šatník a předem zjistěte, jakou barvu a typ užijete nejvíc. Teprve poté vtrhněte do obchodů a ztrestejte bankovní účet.

Materiál

Pokud je řeč o zimní šále, chce to přírodní materiál, který dostatečně hřeje, ale současně je prodyšný. Ideální je proto kašmír nebo vlna. Ano, vstupní investice je vyšší, ale dobrá služba je zaručena. Jistou nevýhodou je jejich menší odolnost. Proto se k nim chovejte s úctou a péčí.

Barva

Šály a šátky jsou jedním z hlavních doplňků jak letního, tak zimního outfitu, na kterém si můžete užít barevnost. Na druhou stranu každým barevným excesem snižujete jejich užitnost. Proto znovu s ohledem na celý šatník přemýšlejte dopředu. Investujte do černé, námořnické modré, velbloudí nebo šedé. Jsou to nadčasové barvy, které jsou zpravidla zastoupeny v každém pánském šatníku a nevychází z módy.

 

NENÍ ŠÁLA JAKO ŠÁLA

Šála na každý den

Tím se myslí šál, který můžete vzít ke kabátu s oblekem i ke kabátu a džínám. Zas tak nadlidský úkol to není. Jemná šála v jedné ze základních barev je sázka na jistotu.

Luxusní šála

Co se myslí tím luxusní? Cena nebo materiál? Samozřejmě materiál. Šálu s obřím logem Off-White s oblekem nezkombinujete. Kašmírová šála spadá do kategorie tichého luxusu. Proto ji noste v decentní a umírněné kombinaci s podobně exkluzivním kabátem.

Oversized šály

Ať si každý říká, co chce – na velikosti záleží. S úzkým šátkem možná uděláte parádu, ale nastydnete. Rossi, co je to pašmína? Kobereček?

Vzorované šály

Každý vzor umí být ošidný jako výrazné barvy. Kostka zvaná Prince of Wales nebo ikonická kostka z dílny Thomas Burberry je osvědčená klasika. Současně jakýkoliv další tartan může zavánět Statečným srdcem. Proto opatrně se zelenou a červenou kostkou. V kombinaci s nevhodnou velikostí navíc můžete působit dojmem, že jste si kolem krku omotali deku.

Fotbalová šála

Šála s logem vašeho sportovního týmu se nosí pouze na zápasy. Respektujeme vaší obsesi partou upocených chlapů, kteří si přihrávají tu kulatou věc, ale netřeba se tím exhibovat každý den. Věřte, že tímhle si spíš získáte nepřátele než přátele. Baníček pyčo!

ŠÁLA PĚTKRÁT JINAK

Nonšalantně

Patrně nejrozšířenější a nejpoužívanější úvaz. Je rychlý, drží a zahřeje.

Dvakrát dokola

Vlastně to není ani uzel. Je to jen omotání šály kolem krku. Nejlépe bude fungovat s hrubě pletenou šálou, která toto ledabylé zavázání zvládne.

Propleteně

To, co vypadá jako lekce pletení, je mnohem snadnější, než se zdá. Zabráníte, aby šála putovala kolem krku nebo vám vlála ve větru.

Na uzel

Není to jen uzel. A rozhodně ne pevný. Jde o elegantně stáhnutou šálu kolem krku. Žádná oprátka.

Protáhnutí

Tenké šály můžete kolem krku obtáčet víckrát. Naopak skutečně masivní šále stačí tento prostý uzel.

Pléd? Ano, či ne?

Co se velkých plédů týče, pořiďte kvalitní kus s výrazným odstínem. Nebojte se toho. Perfektně vás zahřeje a poskytne vysoce módní look i obyčejnému oděvu. Představeny byly i u Burberry. Výborně působí geometrické obrazce. Je těžké říct, zdali se tento trend ujme. Každopádně pro mužskou módu představuje krok vpřed. Přehoďte velký pléd přes sako nebo krátký kabát. Experimentujte s jejich aranžováním, experimentujte se vzory. Móda je o hledání a nemá hranice.

Jiří Hofbauer

Boty, které nutně potřebuje váš podzimní a zimní šatník. Sorely trumfnou mráz i plískanici

Komentáře