Příběh jako z románu ale vůbec nezačal šťastně. Koloběh událostí rozběhl nemilosrdný masakr celé rodiny Oatmanů roku 1851 při jejich cestě napříč Amerikou za lepším životem…

Do svého vysněného cíle – nově založené mormonské kolonie, po roce úmorného cestování nikdy nedojeli. Manželé Oatmanovi se sedmi dětmi ve věku od jednoho roku do sedmnácti let a dalším potomkem na cestě se i přes varování rozhodli projet nebezpečným územím okolo řeky Gily v dnešní Arizoně.

Narazili na skupinu indiánů z kmene Yavapai – a právě ono setkání se jim stalo osudným. Indiáni od Oatmanů žádali tabák a nějaké jídlo, ale hlava rodiny Royce Oatman odmítl kvůli úžícím se zásobám indiánům vyhovět. Pro jeho „lakomost“ došlo mezi indiány a rodinou k roztržce, která nakonec vyústila v krvavý masakr.

FOTO: Olive Oatmanová vyrostla mezi indiány

Olive Oatmanová vyrostla mezi indiány - Olive-Oatman-CDV-by-PowelsonOlive Oatmanová vyrostla mezi indiány - Olive_Oatman1_(cropped)Olive Oatmanová vyrostla mezi indiány - tumblr_m9qnxcGXs41rd3evlo1_400Olive Oatmanová vyrostla mezi indiány - ea4764b8412ee28edb97b83002107ae2Olive Oatmanová vyrostla mezi indiány - Olive_Oatman,_1857
Další fotky
Olive Oatmanová vyrostla mezi indiány - Oatman_girlsOlive Oatmanová vyrostla mezi indiány - 1024px-Dateland-Oatman_Family_Massacre_site-1851-1Olive Oatmanová vyrostla mezi indiány - Mohave_Woman_with_Tattoos_1883

Skoro celá rodina, včetně malých dětí, byla ubita dřevěnými pálkami. Ušetřeny byly pouze dvě sestry – čtrnáctiletá Olive a sedmiletá Mary Ann. Jejich patnáctiletý  bratr masakr přežil a svůj život poté zasvětil znovunalezení svých sester.

Olive a Mary Ann se staly otrokyněmi v yavapaiské vesnici. Nosily dříví, hledaly jídlo a za každý malý prohřešek byly bity. Vysvobození přišlo až s indiány z kmene Mohave – ti sestry koupili na naléhání dcery náčelníka Mohavů, která byla svědkem špatného zacházení s dívkami,  za dva koně, přikrývky a zeleninu.

Sestrám se tak poštěstilo nového domova. Rodina náčelníka dvě bílé dívky přijala za své vlastní. Sestry dostaly kus půdy pro pěstování potravin, po čase i indiánská jména a tetování, která se udělují jen plnohodnotným členům kmene a zaručují bezpečný vstup do posmrtného života.

Indiáni z kmene Mohave.

Roku 1855 zasáhlo vesnici katastrofální sucho a špatná úroda. Onoho roku zemřela na vyhladovění mladší ze sester -jedenáctiletá Mary Ann. Olive byla před smrtí zachráněna neutichající péčí náčelníkovy ženy.

Olive Mohavové u sebe násilím nedrželi, ale po několika letech již plně asimilovaná dívka netoužila po návratu do „civilizace“. Několikrát se dokonce schovala před bílými návštěvníky, aby se nedozvěděli o jejím životě mezi indiány.

I přesto Olivina existence nezůstala tajemstvím. V jejích devatenácti letech se tak musela vrátit k životu vhodnému pro bílou ženu. Výhružky o zmasakrování kmene Mohavů donutili indiány Olive „propustit“.

Tvrdil, že mu je neskutečných 137 let – indián z kmene Odžibve nosil trefnou přezdívku „Vrásčité maso“

K nejbližšímu kolonizačnímu opevnění ji doprovodila ona dcera náčelníka – Topeka, přítelkyně, která jí kdysi zachránila život a poskytla nový domov. Před vraty si Olive oblékla západní oblečení, neboť přijela pouze v indiánské sukni a s odhaleným poprsím, a vrátila se tak do světa, ve kterém se kdysi narodila.

Truchlící dívka se znakem na tváři se znovu setkala se svým bratrem, posléze se vdala a žila se svým manželem a adoptovanou dcerou Mamie v tichosti až do své smrti roku 1903.

Tomáš Ospalý

Komentáře