Pro mnohé bude jistě překvapující, že tak stěžejní věc, jako jsou systémy používané k ovládání amerického nukleárního arzenálu, se spoléhají na velice zastaralé počítače a technologie. Ministerstvo obrany se nyní po dlouhé době chystá inovovat alespoň v jednom sektoru. Z provozu chce vyřadit diskety, na kterých je dodnes ukládáno obrovské množství důležitých dat.

V roce 2014 byl zveřejněn hodinový dokument, který dovolil i běžnému občanovi Spojených států amerických nahlédnout do střediska jaderné kontroly jejich milované země. Tím však vyšla na povrch i jedna velice znepokojivá skutečnost. Počítače, které by v případě rizika převzaly prezidentův příkaz k vypuštění jaderné bomby, se totiž spoléhají na osmipalcové diskety, které byly vynalezeny bezmála před půl stoletím.

Rusko chystá genetický pas. Bude testovat vojáky a identifikovat tak nejschopnější z nich

Technologický portál C4isrnet, zabývající se novinkami převážně souvisejícími s vojenskou obranou, zveřejnil zprávu, která potvrzuje, že SACCS (Strategický automatizovaný systém pro velení a řízení) se nyní chystá zastaralé diskety nahradit. Poručík plukovník Jason Rossi, 595. velitel jednotky strategických komunikací, se nechal slyšet, že SACCS přechází na vysoce bezpečné řešení pro ukládání digitálních dat.

Podle Rossiho používání zastaralých technologií ale zároveň napomáhá k lepšímu zabezpečení celého systému: „Nemůžete přece hacknout něco, co nemá IP adresu. V tomto ohledu se jedná o možná nejbezpečnější dostupnou variantu. Bohužel údržba takto zastaralého systému je stále víc a víc obtížnější. Pokud se některý ze stávajících komponentů rozbije, obvykle není k dispozici přímá náhrada, a je třeba jej opravit. Technici tak často tráví hodiny opravováním mikroskopických hardwarových závad pod mikroskopem.“

Veterán z U.S. Air Force obsluhuje zastaralý systém SACCS.

Úřad pro vládní odpovědnost Spojených států amerických v minulých letech tvrdil, že aktualizovaná řešení pro ukládání dat, procesory rozšíření portů, přenosné terminály a stolní terminály budou implementovány do roku 2017. Vzhledem k aktuální situaci s rušením osmipalcových disket je zřejmé, že se tak opravdu děje, pouze s poměrně značným zpožděním.

Michal Švehla

Zapomenutí čeští hrdinové, kteří bojovali za 2. světové války proti Japoncům. Na Filipíny se dostali díky Baťovi

Komentáře