Ze špinavých londýnských ulic se potulný kocourek Larry přestěhoval rovnou na jednu z nejprestižnějších a nejznámějších anglických adres – Downing Street č. 10, což je oficiální sídlo britského premiéra.

Chief Mouser to the Cabinet Office (vrchní myšilov úřadu vlády) je skutečným titulem udělovaným čtyřnohým londýnským chlupáčům, kteří mají na starost vyčistit okolí sídla britského premiéra od krys.

FOTO: Larry – z útulku do sídla britských premiérů

Larry – z útulku do sídla britských premiérů - 5450717966_00d68c046f_bLarry – z útulku do sídla britských premiérů - 1024px-Larry_the_Cat_-_May_2011Larry – z útulku do sídla britských premiérů - Snímek obrazovky 2018-12-14 v 22.09.27Larry – z útulku do sídla britských premiérů - PAY-Palmerston-the-Foreign-office-cat-blackwhite-and-Larry-the-No10-cat-ongoing-fight-this-morningLarry – z útulku do sídla britských premiérů - 1069967847
Další fotky
Larry – z útulku do sídla britských premiérů - 593fcf052200003d00c6dbc1Larry – z útulku do sídla britských premiérů - 36A22BFC00000578-3710487-image-m-20_1469617682593

Toto důležité (bez nadsázky) poslání může zastávat jen spolehlivý myšilov, londýnské ulice totiž po staletí brázdí celé krysí tlupy, které se nestydí prohánět po schodech vedoucích z domu na Downing Street třeba rovnou v přímém televizním přenosu – a taková věc rozhodně nezůstane v britském tisku utajena.

Funkce existuje už od roku 1515 – za vlády Jindřicha VIII., kdy kardinál Wolsey pověřil tehdy jistě náročnější prací svého vlastního kocoura. Od té doby získaly oficiálně titul pouze čtyři kočky: Humprey, Sybil, Freya a Larry.

Larry byl fotografem přistižen s myškou. Po několika minutách kočičích hrátek ji nechal odejít. Jak skandální!

Larry, který zastává funkci dodneška (a „přežil“ tak i expremiéra Camerona), byl do úřadu dosazen roku 2011 z útulku v Battersea, v němž byl rozpoznán jeho potenciál. Z hraček totiž vždycky dával přednost těm ve tvaru myši.

Bohužel z Larryho se postupem času vyklubal nechvalně známý a nespolehlivý myšilov. Jednak kvůli jeho nezájmu myši lovit, ale pouze si s nimi hrát (při tomto poklesku byl dokonce načapán fotografem), a především kvůli častým rvačkám se sousedním kolegou z ministerstva zahraničí Palmerstonem, který se zdá být i zdatnějším lovcem a tak bez oficiálního uznání v podstatě zastává Larryho práci.

Neznámý kocour narušil přehlídku v Istanbulu. Opanoval catwalk a zaútočil na modelky

Agresivní změny v Larryho chování byly zpozorovány poté, co se rodina Davida Camerona odstěhovala z Downing Street po premiérově rezignaci. I když Larry ve svém povolání zrovna nebodoval, bylo Cameronem rozhodnuto, že se nepřemístí do jejich nového domova, ale zůstane ve své funkci v Downing Street s novou „paničkou“ Theresou Mayovou.

Jan Králík

Komentáře