Jak se Mirek Topolánek vyrovnává s tím, že politika je rozhodování mezi špatným a ještě horším? Proč říká věci na rovinu, i když se to nenosí? Jaký je rozdíl mezi hokejovou šatnou a českou politikou? A volil by Losnu nebo Mažňáka?

Losnu nebo Mažňáka?

Široka.

Víte, proč vás rodiče pojmenovali Mirek a ne Miroslav?

To vím docela přesně. Tatínkovi záleželo na tom, aby se mi jméno a příjmení dobře vešly do kolonek na formulářích. Proto mi dal jméno Mirek. Mám s ním celoživotní trápení, protože si všichni myslí, že si křestní jméno schválně stylizuju do zdrobněliny, abych byl zajímavý.

Považujete se za Valacha?

Ano. Valaši mimochodem mezi 14. a 16. stoletím přišli na Moravu buď jako pastevci putující po Karpatech, nebo si je šlechta přímo zvala na vyklučování lesů a přípravu pastvin.

Pomáhá vám v politice vaše vyšší, výraznější fyziognomie, jakou měli třeba Charles de Gaulle, Masaryk či Helmut Kohl…?

Helmut Kohl byl tlustej, to si děláte legraci, ne? (smích) Ale určitě. Lidi s hmotnostní a výškovou převahou nemají důvod si něco dokazovat, jsou vyrovnanější a sebevědomější. Mají i přirozenou autoritu, vstoupíte do místnosti a každý ví, že tam jste. I když třeba Franklin Delano Roosevelt byl na vozíčku, a přitom byl to vynikající prezident a velká osobnost.

K čemu je vlastně prezident?

Vedle ústavou daných důležitých funkcí – že například zastupuje stát navenek, sjednává a podepisuje mezinárodní smlouvy a jmenuje premiéra – prezident vnáší určitou náladu do společnosti tím, jaká témata nastoluje, na jaké věci reaguje a jak na ně reaguje. Prezident ukazuje určité postoje, čímž dává lidem návod, jaké postoje by mohli zastávat oni. Je autoritou, příkladem a i kdyby měl sám vyhraněné názory, musí se snažit společnost sjednocovat. Za tu dobu, co jsem v politice nebyl, se příkopy mezi lidmi bohužel zvětšily a prohloubily.

Hrajete ještě hokej?

Hraju. Ovšem hraju ho blbě, protože jsem jako dítě hokej nehrál, dělal jsem jiné sporty. Hokej jsem si nicméně vybral kvůli kamarádům a kvůli tomu, že i ve svém věku jsem schopen – vzhledem k velmi nízké počáteční úrovni – se každoročně zlepšovat.

(…)

Celý rozhovor naleznete v novém čísle časopisu Muži v Česku, předplácejte ZDE.

K dostání mimo jiné v sítích trafik Geco a Relay.

 

Komentáře