Notebook tvoří nedílnou součást našeho každodenního fungování doma i v práci. Řada uživatelů má však stále při nákupu nového zařízení pocit, že se dokážou spokojit s málem.

Kompromisy, které je možné udělat u obyčejného notebooku do domácnosti, byste ale rozhodně neměli dělat při volbě zařízení sloužícího k práci. Přinášíme pár důvodů, proč při nákupu nového pracovního notebooku nedělat zbytečná úsporná opatření a na případnou vyšší cenu pohlížet jako na investici.

Výkon, který se nezastaví před ničím

Každý zaměstnanec se potřebuje spolehnout na svůj pracovní nástroj. Vysoká latence neboli prodleva mezi akcí a reakcí notebooku člověka nejen zdržuje, ale také narušuje jeho soustředění na konkrétní pracovní úkol. Pokud vás už nebaví se neustále rozčilovat u „zasekaného“ počítače, pak je potřeba zvolit dostatečně výkonné zařízení.

Řada profesionálů z nejrůznějších odvětví proto v posledních letech sahá po pracovních stanicích, tzv. workstations. Tyto výjimečně výkonné notebooky slouží skutečně náročným uživatelům a díky nejnovějším technologiím posouvají jejich nápady směrem k realizaci. Příkladem takového notebooku může být ThinkPad P14s od společnosti Lenovo. Uživatelé si mohou vybrat mezi konfigurací s procesory Intel 11. generace nebo AMD Ryzen PRO a mít tak jistotu, že jejich nový notebook zvládne práci i s tím nejnáročnějším softwarem.

Důležitá vizuální stránka

Ruku v ruce s dostatečnou „rychlostí“ notebooku jde také kvalitní zobrazení, většinou přímo na displeji notebooku. S nekvalitním obrazem totiž všechen výkon vlastně přichází vniveč. Z toho důvodu je ThinkPad P14s vybaven 14palcovým displejem s rozlišením až 4K UHD a integrovanou kalibrací barev X-Rite pro ohromující přesnost barev, což potěší nejen uživatele, pro které je vysoká kvalita barevného zobrazení prioritou.

Delší životní cyklus a minimum oprav

Díky opravdu výkonnému hardwaru nejsou pracovní stanice tak náchylné k rychlému stárnutí a není třeba je měnit například každé dva roky jako jiná běžná komerční zařízení. Uvádí se, že jejich životní cyklus se pohybuje od 3 do 5 let. Částka za jejich pořízení se tak rozloží do minimálně dvakrát tak delšího časového horizontu.

Delší životní cyklus souvisí také s kvalitním zpracováním. Pracovní stanice jsou promyšlené tak, aby se nutnost případné opravy minimalizovala. V případě notebooku ThinkPad P14s k tomu přispívá také legendární odolnost zařízení této značky, což dokazuje testování dle 12 přísných armádních norem. Tento notebook tak při práci nezastaví prach, mráz nebo třeba polití. Díky tenkému a lehkému tělu a dlouhé výdrži na baterii ho navíc do práce v terénu můžete vzít klidně každý den.

Zabezpečení na firemní úrovni

Nezanedbatelnou důležitost má v případě workstations i bezpečnost. Aby byla všechna vaše uložená data vždy v bezpečí, disponuje ThinkPad P14s například dedikovaným TPM 2.0 čipem pro šifrování dat nebo čtečkou otisku prstu s biometrikou. Zabudovaný kryt kamery ThinkShutter vám pak dopřeje větší soukromí ve chvílích, kdy nepotřebujete používat kameru notebooku.

Komentáře