Někde uprostřed oceánu mezi Islandem a Dánskem můžete zakusit kulinářský zážitek, na který (bez nadsázky) opravdu nezapomenete – na vašem talíři se totiž může objevit až 500 let staré stvoření z hloubi divokých vod Atlantiku, které skončí svou životní cestu ve vašem žaludku.

Na ostrově Streymoy, největším z řídce obydlených Faerských ostrovů rozesetých v studeném Atlantském oceánu, stojí uprostřed mohutného údolí daleko od posledních baráčků a frekventovaných cest nenápadný domeček se střechou porostlou trávou.

FOTO: KOKS – kulinářské dobrodružství na Faerských ostrovech

KOKS – kulinářské dobrodružství na Faerských ostrovech - img_0164-900×675KOKS – kulinářské dobrodružství na Faerských ostrovech - koks-7-claes-bech-poulsenKOKS – kulinářské dobrodružství na Faerských ostrovech - koks-4-claes-bech-poulsenKOKS – kulinářské dobrodružství na Faerských ostrovech - img_0069-900×675KOKS – kulinářské dobrodružství na Faerských ostrovech - 180618_r32263
Další fotky
KOKS – kulinářské dobrodružství na Faerských ostrovech - juliebazar-faroe-islands-62-1024×683

A právě v této skromné „chýši“ sídlí restaurace KOKS – asi nejodlehlejší michelinská restaurace světa.

Mladý šéf Poul Andrias Ziska vytvořil menu doslova až do morku kostí spjaté s jeho rodnými ostrovy. Naprostá většina ingrediencí, které si kuchaři v čele s Ziskou sami nasbírají nebo uloví, pochází právě z těchto na první pohled nehostinných ostrovů s drsným podnebím (silný vítr dokonce několikrát odnesl kusy restaurace rovnou do oceánu).

Největší zásobu přísad ukrývá nepřekvapivě sám oceán, a tak se v sedmnáctichodovém degustačním menu objeví vedle skopového masa a sušených červů v jehněčím vývaru taky arktika islandská – mořský mlž známý svou dlouhověkostí. Nedávno byl nalezen jeden starý přes 500 let, a stal se tak nejstarším zdokumentovaným živočichem.

A kolik vlastně takový zážitek pro chuťové buňky stojí? Degustační menu dostanete za 160 liber, tzn. asi 4500 korun – ona michelinovská hvězda vám ale zaručí, že místo zděšení a zklamání se dostaví spíše blažený pocit z neobvykle zaplněného žaludku.

Jan Králík

A jak si užít posledních pár slunečních dní? Třeba pořádným grilováním.

Komentáře