Územím malá Česká republika se (ne)musí turistům představovat. Máme přece to nejlepší pivo, nejkrásnější modelky a nejšikovnější hokejisty a fotbalisty. Dávno ne, i když pivo máme stále jako křen a krasavice se tu rodí pořád výstavní. Je to už pěkných pár let, co byla Česká republika zemí špičkových hokejistů a velkých fotbalových nadějí. Teď ale máme tenis, respektive tenistky, které jsou navíc v mnoha případech i krásné a umí svá zvučná jména dobře zpeněžit. A vypadá to, že se jim nedaří jen ve hře, ale také v lásce. Které tenistky jsou žhavým zbožím a stojí za to je sledovat nejen na pažitu?

Petra Kvitová je momentálně největší a nejvýše nasazenou českou tenisovou hvězdou, o čemž svědčí skvělé 5. místo žebříčku WTA. V profesionálním tenisu se pohybuje od roku 2006, vydělává velké peníze, objevuje se v lukrativních kampaních a co je nejobdivuhodnější, dokázala se vyrovnat s hrozivým přepadením a vážným zranění levé ruky, v níž drží raketu. Dvakrát vyhrála Wimbledon a díky prvnímu vítězství tohoto prestižního turnaje v roce 2011 se stala vůbec první českou tenistkou narozenou v 90. letech, která vyhrála turnaj „velké čtyřky“. V roce 2007 debutovala v českém fedcupovém týmu, s nímž získala vítězný pohár pro rok 2011 a vybojovala i další čtyři trofeje v letech 2012, 2014, 2015 a 2016. V roce 2011 se dokonce posunula na druhé místo světového žebříčku WTA. Měří 182 cm, hraje levačkou, bydlí v Monte Carlu a přezdívá se jí Česká lvice. Propaguje kosmetiku L’Occitane, „s vášní podává“ šperky ALO diamonds a vypadá víc než spokojeně.

FOTO: České tenistky jsou úspěšné a dost jim to sluší

České tenistky jsou úspěšné a dost jim to sluší - petra-kvitova-iiČeské tenistky jsou úspěšné a dost jim to sluší - petra-kvitova-iiiČeské tenistky jsou úspěšné a dost jim to sluší - petra-kvitova-ivČeské tenistky jsou úspěšné a dost jim to sluší - petra-kvitova-vČeské tenistky jsou úspěšné a dost jim to sluší - petra-kvitova-vi
Další fotky
České tenistky jsou úspěšné a dost jim to sluší - karolina-pliskova-iiČeské tenistky jsou úspěšné a dost jim to sluší - katerina-siniakova-viČeské tenistky jsou úspěšné a dost jim to sluší - karolina-pliskova-ivČeské tenistky jsou úspěšné a dost jim to sluší - karolina-pliskova-vČeské tenistky jsou úspěšné a dost jim to sluší - bara-strycovaČeské tenistky jsou úspěšné a dost jim to sluší - bara-strycova-iiČeské tenistky jsou úspěšné a dost jim to sluší - bara-strycova-iiiČeské tenistky jsou úspěšné a dost jim to sluší - lucie-safarova-vČeské tenistky jsou úspěšné a dost jim to sluší - lucie-safarovaČeské tenistky jsou úspěšné a dost jim to sluší - lucie-safarova-iiiČeské tenistky jsou úspěšné a dost jim to sluší - katerina-siniakova-iiiČeské tenistky jsou úspěšné a dost jim to sluší - katerina-siniakova-iiČeské tenistky jsou úspěšné a dost jim to sluší - katerina-siniakovaČeské tenistky jsou úspěšné a dost jim to sluší - 02České tenistky jsou úspěšné a dost jim to sluší - 01České tenistky jsou úspěšné a dost jim to sluší - fed-cup

Druhá nejvýše nasazená česká hráčka Karolína Plíšková má štěstí ve hře i v lásce. V červenci se vdala za svého přítele a zároveň manažera Michala Hrdličku, který její kariéře podle všeho prospívá a pro své technicko-taktické předpoklady má jistě šanci dostat se opět na tenisový vrchol, kde se ocitla vloni. Mezi červencem až zářím 2017 byla světovou jedničkou! A daří se jí neustále, byť je momentálně „až“ osmou nejlepší světovou hráčkou. Potřetí za sebou se na právě probíhajícím US Open prosmýkla do čtvrtfinále a pošesté z posledních devíti grandslamů postoupila mezi osm nejlepších. V profesionálním tenisu se pohybuje od roku 2009, měří 186 cm a taktéž bydlí v (daňovém) ráji v Monte Carlu. Před rokem se objevila v reklamní kampani Fila na Times Square hned vedle rappera Jay-Z a stala se ambasadorkou značky švýcarských hodinek Hublot. Navíc umí ulevit svalům a kloubům pomocí mentholky, a tak v TV reklamě na kurtu zdolala i párek seniorů.

Nejmenší a zároveň třetí nejvýše nasazená česká hráčka Barbora Strýcová, která se nachází na hodně slušné 23. pozici žebříčku,  je  juniorskou mistryní světa z roku 2002 a bronzovou olympijskou medailistkou z ženské čtyřhry z LOH 2016 v Rio de Janeiru, kterou vyhrála s Lucií Šafářovou. Na turnajích okruhu WTA za svou dlouhou a úspěšnou kariéru vyhrála dvacet dva titulů ve čtyřhře a dva ve dvouhře. Přestože v minulosti zažila krize spojené s pozitivním testem na doping a následným půlročním zákazem hry a také problémy se svým peprným slovníkem, podle všeho se i jí daří v soukromí. „Nikdy nebudu svatoušek. A ani nechci být. Stydím se za to, když sprostě nadávám. Nebo se přímo na kurtu rozbrečím a pak si připadám jako největší debil. Ale ty sprostý slova mě štvou víc, měla bych se krotit.“ Po čtyřletém vztahu se zpěvákem Davidem Krausem byla viděna s pohledným šéfredaktorem Elle Petrem Matějčkem, ale rozhodně nechceme šířit drby. Hlavně že jí to hraje.

V souvislosti s Lucií Šafářovou se v poslední době objevují zprávy o ukončení její kariéry. A i ta byla velmi úspěšná. Jednatřicetiletá tenistka, která na profesionální okruh vstoupila v sezóně 2002, získala s Bárou Strýcovou bronzovou olympijskou medaili z ženské čtyřhry z LOH 2016 v Rio de Janeiru a  má na kontě celou řadu jiných titulů. Je pětinásobnou deblovou vítězkou Grand Slamu a  v roce 2017 byla po šest týdnů světovou jedničkou ve čtyřhře, což se jí povedlo jako čtvrté Češce v historii po Janě Sukové, Janě Novotné a Květě Peschkeové. Na právě probíhajícím US Open se jí herně nezadařilo, ale alespoň jí v hledišti fandil její nový přítel, hokejista Tomáš Plekanec. Tam česká tenistka poprvé přiznala jejich vztah. A abychom nezapomněli, i ona je tváří pěkných drahých hodinek, se značkou TAG Heuer spolupracuje už téměř tři roky.

Čím dál tím více se daří i dvaadvacetileté Kateřině Siniakové, která společně s Barborou Krejčíkovou vyhrála ženskou čtyřhru na French Open 2018 a ve Wimbledonu 2018 a nachází se na 2. místě žebříčku WTA ve dvouhře. Doposud na okruhu WTA Tour vyhrála dva singlové tituly a přidala k nim tři deblové triumfy. Takhle blonďatá naděje ale není jediná.

Poslední dny se nejvíce mluví o 103. hráčce žebříčku Markétě Vondroušové, světlovlasé levoruké tenistce, která byla do US Open 2015 juniorskou světovou jedničkou. Dalšího pořádného úspěchu se dočkala před několika dny, kdy si na zaplněném Armstrong Stadium během US Open poprvé v životě vybojovala postup do grandslamového osmifinále. Fantasticky přemohla třináctou nasazenou hráčku světa Kiki Bertensovou. Ve čtvrtfinále však v pondělí podlehla Ukrajince Lesje Curenko. Přestože k další senzaci nedojde, spadla nám brada a netrpělivě čekáme, čím nás tato naděje českého tenisu překvapí v budoucnu.

Petra Vomelová

Zajímá vás, jaký osud čeká olympijská sportoviště po skončení her? Podívejte se na opuštěné ruiny kdysi slavných míst.

Komentáře