Snímek „křehké“ teenagerky se zbraní v ruce, která statečně bojovala proti německým okupantům, pořídil slavný válečný fotograf Robert Capa. Fotografii v médiích doprovázel i příběh mladé Francouzky, jež obletěl tehdejší, válkou rozervaný svět.

Simone Segouinové bylo pouhých 14 let, když její rodná Francie roku 1940 padla do rukou německých okupantů. Neohrožené děvče, které vyrůstalo na rodinné farmě s otcem (velkým patriotem a veteránem z první světové války) a třemi bratry, se okamžitě rozhodlo k akci a nejen k nečinnému přihlížení.

FOTO: Simone Segouinová – osmnáctiletá partyzánka, která pomáhala osvobodit Paříž

Simone Segouinová – osmnáctiletá partyzánka, která pomáhala osvobodit Paříž - young-simone-segouinSimone Segouinová – osmnáctiletá partyzánka, která pomáhala osvobodit Paříž - segouin-with-gunSimone Segouinová – osmnáctiletá partyzánka, která pomáhala osvobodit Paříž - simone-segouin-in-chartresSimone Segouinová – osmnáctiletá partyzánka, která pomáhala osvobodit Paříž - simone-segouin-in-parisSimone Segouinová – osmnáctiletá partyzánka, která pomáhala osvobodit Paříž - simone-segouin-armed-with-machine-gun
Další fotky
Simone Segouinová – osmnáctiletá partyzánka, která pomáhala osvobodit Paříž - simone-segouin-todaySimone Segouinová – osmnáctiletá partyzánka, která pomáhala osvobodit Paříž - 01d54eebb92506bf92cb66d36dfa7019

Jejím prvním „kouskem“ bylo odcizení bicyklu patřícího německé vojenské kurýrce. V sedmnácti letech se pak přidala k francouzské partyzánské skupině Francs-Tireurs et Partisans, známé jako FTP. Pod falešnou identitou se jménem Nicole Minet zpočátku vykonávala menší úkoly, ale po participaci na úspěšné akci, při které FTP vyhodilo do povětří vlak, Simone vyšplhala po žebříčku důležitosti.

Charles de Gaulle mluví k davu při osvobození Chartres.

Naučila se bravurně ovládat samopal a zanedlouho se již účastnila skutečných bojů. Právě při osvobození města Chartres roku 1944 si nevinně vyhlížejícího děvčete se samopalem v jedné a bagetou s marmeládou v druhé ruce povšimli americký válečný reportér Jack Belden a fotograf Robert Capa.

Novinářská dvojice vyzpovídala a zvěčnila tehdy osmnáctiletou Simone, která se právě pyšnila úspěšným zásahem, při němž její partyzánská skupina zajala 25 německých vojáků.

Statečná a odhodlaná. Půvabná špionka Violette vysílená po roce v koncentráku dostala kulku do hlavy

Po osvobození Simonina rodného kraje se mladá odbojářka nevrátila na rodinnou farmu. Místo toho pokračovala směr Paříž, jejíhož vysvobození se aktivně zúčastnila. Po válce se stala zdravotní sestrou na pediatrii v Chartres, kde žije, ve svých pětadevadesáti letech, dodnes.

Jan Králík

Komentáře