Rakušan českého původu August Kubizek byl jedním z mála blízkých přátel budoucího diktátora Adolfa Hitlera, když oba dva mladí muži pobývali ve Vídni. Ani jeden na přátelské pouto nezapomněl.

Prvorozený syn Michaela Kubíčka a Marie Panholzer-Bláhové později Kubíčkové – August dostal již při narození poněmčené příjmení Kubizek. August se narodil v rakouském Linci stejně jako jeho otec, zatímco matka se narodila v jihočeském Rožmberku nad Vltavou. Jako jediné dítě se na rozdíl od svých mladších tří sester dožil dospělosti.

FOTO: Nejbližší přítel Hitlerových předválečných let – August Kubizek, původem Čech

Nejbližší přítel Hitlerových předválečných let – August Kubizek, původem Čech - sNejbližší přítel Hitlerových předválečných let – August Kubizek, původem Čech - kubizekNejbližší přítel Hitlerových předválečných let – August Kubizek, původem Čech - 7a9cd210ab53420d1b42Nejbližší přítel Hitlerových předválečných let – August Kubizek, původem Čech - 1024px-Hitler_with_other_German_soldiersNejbližší přítel Hitlerových předválečných let – August Kubizek, původem Čech - Hitler_1921
Další fotky
Nejbližší přítel Hitlerových předválečných let – August Kubizek, původem Čech - 1_4wRVeDSMxSmvmsU5usj5eQ

S Hitlerem se poprvé setkal v jednom z lineckých divadel, zřejmě okolo roku 1906, kde se dohadovali o poslední volné lístky na stání na jednu z oper Richarda Wagnera, jehož oba dva velmi obdivovali. Z šarvátky nakonec vzniklo velmi blízké přátelství.

Hitler s Kubizkem se zanedlouho stali spolubydlícími na chlapecké ubytovně, kde se připravovali na přijímací zkoušky do vídeňské akademie. Osmnáctiletý Hitler dokonce sám přesvědčil Kubizkova otce, aby synovi povolil svobodně studovat na akademii. Kubizek byl přijat, Hitler ne a to hned dvakrát. Roku 1908 se tak jejich cesty rozešly.

August Kubicek

Kubizek se kontakt pokusil navázat až roku 1933, kdy se Hitler dostal k moci – blahopřáním. Hitler se dávnému příteli ozval roku 1939 a pozval Augusta jako svého hosta do Bayreuthu. O této návštěvě se Kubizek vyjádřil jako o „nejšťastnějších hodinách mé pozemské existence“ a Hitler údajně o Augustovi mluvil jako o „jediném Čechu, který má právo být přítelem Vůdce“.

Muž, podle kterého vznikl Indiana Jones. Gay, který opovrhoval nacisty, vstoupil do SS, aby nalezl Svatý grál

August Kubizek, který se politice vyhýbal celý svůj život, Hitlera podpořil symbolickým činem, když roku 1942 (tehdy se události pro nacistické Německo nevyvíjely dobře) vstoupil neprozřetelně do NSDAP.

Po konci války Kubizek schoval všechny dopisy a jiné upomínky na Hitlera ve svém suterénu. Netrvalo dlouho a byl zatčen a po dva roky vyslýchán Američany. Roku 1951 pak vydal knihu vzpomínek: Znal jsem mladého Hitlera. Zemřel roku 1956 v Linci.

Jan Králík

Komentáře