Mladičká královna spolu s dcerou a nenarozeným synem bojovali o život před mnoha přítomnými pozorovateli. Pomoci tonoucím se nikdo neodvážil, kvůli prastarému zákonu, který zakazoval „obyčejným smrtelníkům“ dotknout se členů královské rodiny.

První manželka siamského krále Chulalongkorna (a zároveň jeho poloviční sestra) Sunanda Kumariratana zemřela roku 1880 ve svých devatenácti letech poněkud zbytečnou smrtí. Porušení dávného zákona zakazujícího dotknutí se příslušníka královské rodiny obyčejným plebsem se v tehdejším Siamu, dnešním Thajsku, trestalo smrtí.

FOTO: Zbytečné smrti siamské královny a jejích dvou dětí přihlíželi nečinní svědci

Zbytečné smrti siamské královny a jejích dvou dětí přihlíželi nečinní svědci - 95280756Zbytečné smrti siamské královny a jejích dvou dětí přihlíželi nečinní svědci - Kannabhorn_Bejaratana_with_Queen_SunandhaZbytečné smrti siamské královny a jejích dvou dětí přihlíželi nečinní svědci - Rama_V_c1870Zbytečné smrti siamské královny a jejích dvou dětí přihlíželi nečinní svědci - Queen_Sunandha_KumariratanaZbytečné smrti siamské královny a jejích dvou dětí přihlíželi nečinní svědci - Queen_Sunandha_of_Siam
Další fotky
Zbytečné smrti siamské královny a jejích dvou dětí přihlíželi nečinní svědci - King_and_TsarZbytečné smrti siamské královny a jejích dvou dětí přihlíželi nečinní svědci - 595px-Chulalongkorn_LoC

Těhotná Sunanda Kumariratana se spolu se svou téměř dvouletou dcerou Kannabhornou Bejaratanaou vydala na odpočinkový pobyt v královském letním paláci Bang Pa-In. Cesta k němu vedla přes řeku s mnoha silnými proudy Čao-Praja.

Královna cestovala sama s dcerou v loďce, jež byla tažena větší lodí, neboť ani sdílení jednoho plavidla s lidmi nižšího původu se tehdy nepovažovalo za vhodné. Neklidná řeka převrhla královninu bárku a Sunanda skončila spolu se svou dcerou ve vodě.

Palác Bang Pa-In

Zápasu o život mladičké matky v pokročilém stádiu těhotenství s dítětem v náručí přihlíželo několik přítomných, kteří měli velkou šanci tonoucí zachránit. Avšak samotná královnina stráž zabránila komukoliv, pod výhružkou nejvyššího trestu, do situace zasáhnout – doslova. Během okamžiků tak Sunanda i Kannabhorna zmizely pod hladinou.

Král Chulalongkorn byl natolik pobouřen reakcí stráže, která nechala jeho milovanou manželku bez pomoci zemřít, že její příslušníky shledal odpovědnými za smrt své ženy a poslal je za mříže.

Belgická královna Astrid byla krásná, skromná i milovaná. Potkal ji ale stejně tragický osud jako princeznu Dianu

Sunandě, nenarozenému synu a králově dceři se dostalo monumentálního pohřbu. Těla dvou dětí byla nabalzamována, ověnčena drahými kovy a usazena na zlaté trůny. Královi nakonec trvalo skoro celé dva roky, než se dokázal rozloučit s popelem milované manželky. Zákon zakazující dotknutí se člena vládnoucí rodiny, byl po nešťastném incidentu zrušen.

Jan Králík

Komentáře