Portrét buclatého batolete byl tajně přihlášen do nacistické soutěže o nejkrásnější árijské dítě. Ze sto přihlášených fotografií byla za vítězku vybrána malá Hessy Levinsonsová, aniž by porotci věděli, že je dítko ve skutečnosti židovského původu.

Nacistům se několikrát podařilo pořádně zamotat do vlastní falešné víry v nadřazenou rasu, ale tento „žertík“ z roku 1935 nakonec nabral nečekaných rozměrů. Pravdu však vědělo jen pár vystrašených lidí.

Rodiče malého dítka Jacob a Pauline Levinsonsovi, původem lotyšští Židé žijící v Berlíně, si nechali roku 1934 pořídit portrét své ani ne roční dcery Hessy u fotografa Hanse Ballina. O rok později přišel šok. Obličej svého dítěte viděli téměř na každém berlínském rohu s popisem „perfektní Árijec“.

FOTO: Židovka Hessy Levinsons Taft vyhrála nacistickou soutěž o nejkrásnější árijské dítě

Židovka Hessy Levinsons Taft vyhrála nacistickou soutěž o nejkrásnější árijské dítě - 800px-Hessy_Levinsons_TaftŽidovka Hessy Levinsons Taft vyhrála nacistickou soutěž o nejkrásnější árijské dítě - WL1150_1.jpg450x634.5Židovka Hessy Levinsons Taft vyhrála nacistickou soutěž o nejkrásnější árijské dítě - Osvaldo-888-thumbnail_8-downloadŽidovka Hessy Levinsons Taft vyhrála nacistickou soutěž o nejkrásnější árijské dítě - Bundesarchiv_Bild_146-1978-086-03,_Joseph_Goebbels_mit_FamilieŽidovka Hessy Levinsons Taft vyhrála nacistickou soutěž o nejkrásnější árijské dítě - 767992
Další fotky
Židovka Hessy Levinsons Taft vyhrála nacistickou soutěž o nejkrásnější árijské dítě - hessy-levinsons-taft-3

Za „žertík“ mohl sám fotograf Hans Ballin. Snímek roztomilého, velkookého a dobře živeného dítěte s nosem jako knoflík přihlásil do soutěže o nejkrásnější árijské dítě. Výherkyni Hessy vybral sám ministr propagandy Joseph Goebbels, bez toho aniž by věděl, že se ve skutečnosti jedná o židovku.

Z titulní strany prominentního nacistického magazínu, v němž byla výherkyně vyhlášena, se fotografie malé Hessy bleskurychle rozšířila na pohlednice i velké billboardy napříč celým nacistickým Něměckem, jako vzor pro všechny rodiče jak má vypadat takový správný potomek „nadřazené árijské rasy“.

Vyděšení rodiče kontaktovali Ballina, který se přiznal ke svému šprýmu jehož cílem bylo zesměšnit nesmyslnost nacistické rasové filosofie. Pravá identita malé Hessy naštěstí zůstala utajena a celé rodině se roku 1938 podařilo prchnout z Německa.

Krásné anglické sestry aristokratky rozdělila válka. Některé fanaticky obdivovaly Hitlera, další milovala Stalina

Z Hessy Levinsons se nakonec stala vysokoškolskou profesorkou chemie. Při studiích na jedné z nejprestižnějších vysokých škol světa – Kolumbijské univerzitě, potkala svého budoucího manžela známého matematika Earla Tafta. Dnes je jí pětaosmdesát let.

Jan Králík

Komentáře