Nemocnice v moskevské čtvrti Chovrin měla být podle původního plánu chloubou ruské metropole. Ambiciózní projekt však ztroskotal ještě před dokončením samotné stavby. Opuštěná budova se tak na několik desetiletí stala místem, které přitahovalo turisty se zálibou v extrémech, lovce duchů, satanisty, ale i zločince a vrahy.

Ačkoliv byla nechvalně proslulá moskevská nemonice minulý rok nadobro srovnána se zemí, a na jejím místě má být v příštích letech postaveno několik obytných domů, nikdo už nezvrátí všechny tajemné události a brutální zločiny, ke kterým v prostorách zchátralé budovy došlo. Jak nemocnice před demolicí vypadala si prohlédněte v naší galerii.

FOTO: Opuštěná nemocnice se stala hrobem desítek lidí, na jejím místě má nyní vyrůst nové sídliště

Opuštěná nemocnice se stala hrobem desítek lidí, na jejím místě má nyní vyrůst nové sídliště - 5be34bbddda4c813468b462aOpuštěná nemocnice se stala hrobem desítek lidí, na jejím místě má nyní vyrůst nové sídliště - 5be34c66fc7e9348328b4618Opuštěná nemocnice se stala hrobem desítek lidí, na jejím místě má nyní vyrůst nové sídliště - 5be34c67fc7e9348328b4619Opuštěná nemocnice se stala hrobem desítek lidí, na jejím místě má nyní vyrůst nové sídliště - 5be350a4dda4c8df468b463eOpuštěná nemocnice se stala hrobem desítek lidí, na jejím místě má nyní vyrůst nové sídliště - 5be350a4dda4c8df468b463f
Další fotky
Opuštěná nemocnice se stala hrobem desítek lidí, na jejím místě má nyní vyrůst nové sídliště - Nemocnice4-1536×1074

Výstavba nemocnice začala v roce 1980, po pěti letech byla však náhle přerušena. Jako oficiální důvod byl uváděn geologický průzkum, který ukázal, že bažinaté podloží nemůže v žádném případě desetipatrovou budovu udržet. Propadání prý podle svědků začalo již během první fáze stavby, sklepy a další podzemní prostory byly naprosto zatopené vodou. Před uskutečněním demolice se moskevská nemocnice do země propadla o celých 12 metrů.

Neoficiální verze příběhu hovoří o tom, že nemocnice byla postavena v prostoru bývalého hřbitova, což vysvětluje i mnohé podivné události, ke kterým v ní za několik posledních dekád došlo. Podle některých se ze sklepení často ozýval dětský pláč nebo obskurní hudba. Chovrinská nemocnice se tak stala zajímavým místem jak pro extémní turisty prozkoumávající opuštěné budovy, tak i pro satanisty, kteří v nemocnici často provozovali krvavé rituály.

Democe budovy započala v roce 2018, stržena byla kompletně začátkem minulého roku.

Democe budovy započala v roce 2018, kompletně stržena byla začátkem minulého roku.

To vše se však jeví jako dětská hra oproti některým zločinům, ke kterým v nemocnici došlo od roku 1991, kdy přestal být celý areál střežen ochrankou. Od té doby, po celá devadesátá léta, zde policie nacházela průměrně jednu mrtvolu měsíčně. Mezi lidmi kolovaly pověsti, že gangy do temných míst lákají své oběti a poté je okradou, nebo zabijí. V roce 2005 se zde skokem do výtahové šachty o život připravil šestnáctiletý mladík. O deset let později, v roce 2015, zde policie objevila tělo svázeného a oběšeného muže.

Zdali v chovrinské nemocnice byly opravdu uvězněny duše mrtvých se už jen tak nedozvíme. Pokud tomu tak opravdu je a na místě skutečně vyroste avizované sídliště, je velice pravděpodobné, že rezidenty nových bytů čekají velice perné chvíle.

Michal Švehla

Komentáře