Filmy, filmové hvězdy a jejich kostýmy. K fascinujícímu světu stříbrného plátna upíráme rádi oči. Necháváme se fascinovat a unášet v představách. Kostým je jako maska – propůjčuje nám identitu a dává možnost na druhé působit, jak chceme, aby nás vnímali. Nebo možná my sami sebe. Tou tajnou zbraní je propůjčení identity.

Oblek je jeden z mála kousků v panském šatníku, který sluší každému muži. Samozřejmě správný oblek. Z kvalitního materiálu a dobře střižený. To je základ. A i ten největší padouch to ví! Dobrý oblek je jako neprůstřelná vesta. Skryje to, co má, a podpoří, kde je potřeba. Vybrali jsme deset slavných obleků, které se zapsaly do historie stříbrného plátna.

FOTO: Jak na pásek do obleku? Přesně takhle!

Jak na pásek do obleku? Přesně takhle! - Jak na pásek do obleku? Přesně takhle! - Jak na pásek do obleku? Přesně takhle! - Jak na pásek do obleku? Přesně takhle! - Jak na pásek do obleku? Přesně takhle! -
Další fotky
Jak na pásek do obleku? Přesně takhle! - Jak na pásek do obleku? Přesně takhle! - Jak na pásek do obleku? Přesně takhle! - Jak na pásek do obleku? Přesně takhle! - Jak na pásek do obleku? Přesně takhle! - Jak na pásek do obleku? Přesně takhle! - Jak na pásek do obleku? Přesně takhle! - Jak na pásek do obleku? Přesně takhle! - Jak na pásek do obleku? Přesně takhle! - Jak na pásek do obleku? Přesně takhle! -

1. Americký gigolo (1980)

Jednou z hlavních esencí filmu v režii Paula Schradera s Richardem Gerem v hlavní roli je právě styl. Americký gigolo byl trochu předzvěstí dnes tolik oblíbených módních filmů. Zatímco až někteří dnes docenili trendovost a unikátnosti 80. let, tenhle film ukazuje, jak cool doba osmdesátky byly. Giorgio Armani postavě vybral nejen tu nejlepší patrolu obleků, ale i celou zásobu trenčkotů, kabátů, blazerů, svetrů, županů a doplňků. Snad i díky tomuhle filmu konečně veřejnost zastříhala ušima a přijala užší, celkově štíhlejší střih obleku a fazonu později označovanou jako Armani suit.

2. Casino (1995)

Ok, uznáváme, že tyhle obleky nejsou úplně naše gusto, ale nepochybné kouzlo mají. Nicméně Robert de Niro v tomhle slavném Scorseseho dramatu z losangeleského herního prostředí jich vystřídal celkem 45. Všechny vyrobené přímo herci na míru. Není pak divu, že rozpočet na kostýmy pokořil hranici milion dolarů.

3. Velký Gatsby (1974)

Další designér na scéně. Ralph Lauren vytvořil pro postavu slavného překupníka alkoholu více obleků, než byste našli ve všech svatebních půjčovnách v Las Vegas. Příběh jazzového věku ve filmovém zpracování z roku 1974 je doslova přehlídkou barev, vzorů, střihů. Bylo to dokonalé propojení dobových kostýmů a aktuálního cítění módy. Oscara za kostýmy tehdy získala hlavní kostýmní výtvarnice Theoni V. Aldredgeová, která oblékla celý film kromě právě postavy Jaye Gatsbyho. Sama Aldredgeová později přiznala, že si Lauren zlatou sošku Oscara nárokoval pro sebe. Útěchou mu může být, že Robert Redford se díky tomuhle filmu stal jeden z nejstylovějších mužů tehdejší doby.

4. Aféra Thomase Crowna (1968)

Jaké je to tajemství? Jedno slovo – vesta. Ano, obleková vesta, která dříve byla tolik populární a dnes ji skoro nevidíte. Pak samotný oblek z šedého kostkovaného plátna zvaného Prince of Wales. Oblek z dílny Douglase Haywarda, známého krejčího z londýnské Saville Row, vytvořil doslova přes noc ikonický look. A samozřejmě doplňky. Šedý hedvábný kapesníček, sluneční brýle Persol 714 s modře tónovanými skly a modré šoférské rukavice.

5. Osm a půl (1963)

Jednoduchost, střih, kvalita. Tato tři jednoduchá slova vydefinovala styl Marcella Maststroianniho. Současně jsou nepsanou mantrou při koupi nového obleku. Proto je zařaďte do svých slovníků, pánové. K tomu jednoduchá čistě bílá košile a černá kravata se staly základními stavebními, ale vlastně i signifikantními kameny Maststroianniho stylu. Všudypřítomná cigareta celý efekt jen dotahovala.

6. Casablanca (1942)

Dvouřadý oblek nebo alespoň sako měl Humphrey Bogart snad v každém filmu. Stejně tak si potrpěl na kalhoty s vysokým pasem. I to z něj svého času udělalo ikonu. Jeho osobní vkus tak ovlivňoval i vývoj krejčovství během jeho zlatého věku. Přesto se jeden kousek zapsal víc než ostatní, a to bílý dinner jacket (smoking chcete-li) ve filmu Casablanca z roku 1942. Dodnes je to jeden z nejelegantnějších pánských outfitů na stříbrném plátně.

7. Chyťte Cartera (1971)

Elegantní a distinguovaný Michael Caine v jednoduchém a ještě distinguovanějším tmavě modrém obleku. Nezavání to ničím extra, ale opak je pravdou. Londýnský gangster Jack Carter ještě nikdy neměl tak prudce čistý styl. Navíc brokovnice jako doplněk? To je přece klasa! Snímek se v roce 2000 dočkal amerického remaku. Sylvester Stallone tuhle britskou klasiku ale nepřekonal.

8. Chinatown (1974)

Jack Nicholson za roli ve filmu Chinatown získal Zlatý glóbus a cenu BAFTA a byl nominován na Oscara. Současně drama z prostředí losangeleské čínské čtvrti se do zlatého fondu kinematrogfie zapsalo i jako jeden z nejstylovějších filmů. Na míru šité obleky s vestou, košile, kravaty, kapesníčky, klobouky. Za takový šatník bychom se na dráhu zločinu dali i my.

9. Goldfinger (1964)

Vybrat jen jeden oblek z filmů Seana Conneryho je složité. A vybrat jeden ikonický look Jamese Bonda je úkol hodný agentů z MI6. Přesto jeden nás fascinuje víc než všechny ostatní. Není překvapením, že ten nejklasičtější. Šedý oblek s jemnou strukturou doplněný vestou ze stejného materiálu a černou pletenou kravatou. Zatímco Connerymu na čele nějaká ta vráska přibyla, tenhle oblek z roku 1964 nezestárnul ani o den.

10. Na sever severozápadní linkou (1959)

Alfred Hitchock byl možná magor. Ale bezesporu i génius a vizionář. U žádného ze svých filmů Hitchock nechtěl, aby působil dobově, ale byl nadčasový. A to se mu povedlo. Dbal na každý detail, včetně kostýmů. Oblek, který nosil Cary Grant ve filmu Na sever severozápadní linkou, má pořád sice širší střih, ale také má svěže namodralý odstín. Dnes celkem trendová barva, ale v roce 1959 to bylo nezvyklé. K tomu sluneční brýle z dílny Tart Arnel. Nějaké námitky?

Historie obleků: Dokonalý James Dean v trojdílných oblecích i Presleyho sako přes polo tričko

Komentáře