20. října 2014 zemřel americký módní návrhář Oscar de la Renta. Proslavil se kolekcí šatů pro manželku prezidenta J. F. Kennedyho Jacqueline. Oblékal i další manželky prezidentů Spojených států, společenské celebrity a hvězdy a uspěl se svou značkou oblečení a parfémů pojmenovanou prostě Oscar de la Renta. Během svého života se stal nejznámějším americkým módním návrhářem.

oscar 1

Španělský začátek

Narodil se v roce 1932 v Santo Domingu (Dominikánská republika) do rodiny se šesti dalšími potomky jako nejmladší a jediný syn. V osmnácti letech odjel do Madridu studovat umění. V poválečném Madridu, ohromen nově nabytou volností, však brzy místo studia začal flámovat a vysedávat v kavárnách. Měsíční kapesné, které mu posílala rodina z Dominikánské republiky, rozhazoval za krásné oblečení. Pořídil si úctyhodný šatník plný na míru šitých obleků z rukou krejčího Luise Lopeze, krásných košil s naškrobenými límci a tmavě rudými karafiáty, které nikdy nezapomněl nosit v klopě.

Protože mu kapesné brzy nedostačovalo, kreslil ilustrace módy pro noviny, časopisy a také módní salony. V roce 1956 se jeden z de la Rentových náčrtků dostal až k manželce pozdějšího amerického velvyslance ve Španělsku Johna Davise Lodge. Francesca Lodgeová požádala de la Rentu o návrh šatů pro její dceru, které čekalo uvedení do společnosti. Debutantka se ten podzim ukázala v šatech i na obálce magazínu Life. A de la Renta brzy pracoval pro Cristobala Balenciagu, možná nejlepšího španělského krejčího té doby.

Balenciaga odmítl poslat de la Rentu pracovat do svého hlavního studia v Paříži s argumentem, že ještě nemá dostatečnou praxi. Nadějný návrhář tak odjel do Paříže na vlastní pěst a okamžitě mu byla nabídnuta práce pro Christiana Diora. Další den však měl schůzku s designérem Antonio de Castillem z Lanvinu. Padli si do oka, a protože mu nabídl o trošku vyšší plat než u Dioru, de la Renta se rozhodl pro Lanvin. Jeho jedinou překážkou byl fakt, že v životě nešil a pořádně nevěděl, jak se s látkami pracuje. Na schůzce s de Castillem samozřejmě tento fakt zamlčel. Domluvil se s ním ale, že nastoupí za dva týdny od oné schůzky.

Okamžitě po schůzce s de Castillem zamířil do kurzů pro krejčí, a řekl ředitelce, že potřebuje roční kurz smrsknout do dvou následujících týdnů. De la Renta pak pracoval pro Lanvin až do roku 1963. Poté odjel zkusit své štěstí na druhou stranu Atlantiku, do Spojených států, kam ho k podnikání zlanařila Elizabeth Ardenová, self-made woman, svého času nejbohatší žena světa a královna tehdejšího kosmetického průmyslu.

Na vrchol ve Spojených státech

V roce 1965 odešel de la Renta jako partner a designér do společnosti Seventh Avenue vlastněné Jane Derbyovou. Ta však ještě v témže roce zemřela, a de la Renta značku převzal. V pozdních šedesátých letech pak odstartoval vlastní byznys pod svou značkou.

Kariéra Oscara de la Renty stoupala strmě vzhůru. V roce 1973 obdržel ocenění Coty Award, které se každoročně udělovalo nejlepším americkým módním návrhářům. V témže roce se stal i prezidentem svazu amerických módních návrhářů. Oblékal manželky prezidentů Nancy Reaganovou, Hillary Clintonovou a Lauru Bushovou. Obzvlášť s prvními dvěma jmenovanými udržoval neformální přátelství, a Clintonovi se stali jeho rodinnými známými.

V devadesátých letech se stal prvním americkým návrhářem, který měl přehlídku na Paris Fashion Week. Dalších deset let, až do roku 2002, pak pracoval pro módní dům Balmain, a stal se tak druhým nejdéle sloužícím šéfdesignérem tohoto salonu (po samotném Pierru Balmainovi). Posledním velkým úspěchem de la Renty bylo oblečení první dámy Michelle Obamové. Ta byla známa svou nechutí k nošení de la Rentových šatů. Návrhář ji totiž dříve kritizoval za to, že nenosí oblečení domácích, amerických designérů.

„Nikdy se nenechte zmást tím, co se s módou děje na molu. Molo, to je představení. Módou se to stane ve chvíli, kdy si to nějaká žena vezme na sebe. Být pěkně oblečen nemá co dočinění s tím mít dobré oblečení. Je to otázka rovnováhy dobrého vkusu a zdravého rozumu,“ řekl de la Renta.

Návrhář zemřel na rakovinu, se kterou bojoval posledních osm let, v pondělí 20. října 2014.

Proč značit, kde bylo zboží vyrobeno aneb Navrženo v Anglii, vyrobeno v Indii?

Komentáře