Sever bere v posledních letech Evropu a nejen ji útokem. Hltáme severské detektivky, sledujeme skandinávské krimiseriály, necháváme se uchvacovat ikonami tamního designu… Sever má zkrátka své kouzlo. Jeho kvality jsou nadčasové, spočívající ve skutečných hodnotách. A platí to i pro auta, která se nad pětapadesátou rovnoběžkou severní šířky zrodila …

Dávno neplatí, že když se řekne Volvo, člověk si vybaví výhradně kombík. Již řadu let jsou u švédské automobilky nejprodávanějšími typy karoserií vozy SUV. Nejspíš pro svoji vyváženou kombinaci bytelné robustnosti, velkého vnitřní a zavazadlový prostoru a komfortu s dobrou ovladatelností a „pohybovými“ schopnostmi v terénu. Ať už jde o matadora této řady, noblesně elegantní Volvo XC90, světové auto roku 2018 – středně velký crossover Volvo XC60, nebo malé městské SUV plné velkých inovací Volvo XC40, shodná písmena v jejich označení jako by napovídala, co mají společné: nabízejí excelentní technologie i styl.

Tentokrát se švédské invazi na české území rozhodně netřeba bránit: nenucená sebejistota, definovaná jednoduchými křivkami a dynamickými proporcemi, je podtržena propracovanými detaily, které posádce vozu usnadňují život, jsou maximálně praktické, a jak se dnes s oblibou říká – uživatelsky přívětivé.

Tak třeba luxusní, až sedmimístné Volvo XC90. Jeho sílu a dynamičnost předčí snad jen preciznost zpracování i toho posledního detailu. Jeho hlavním mottem je však prostor: po úplném sklopení opěradel ve druhé a třetí řadě sedadel dostanete objem 1 868 litrů a místo pro nohy cestujících na nejzadnějších pozicích je největší v dané kategorii.

Volvo XC90

Volvo XC90

Velikostí střední třída, kvalitami a vzhledem minimálně business class! Volvu XC60 nezáleží, zda se proplétáte městskými ulicemi, nebo vyrazíte na do hor. Vždy se na ně můžete s rodinou či přáteli spolehnout, a to při působivě nízké spotřebě a minimálních emisích CO2. Není se co divit, že i ve své druhé generaci je toto SUV opět nejprodávanějším modelem švédské automobilky.

Volvo XC60

Volvo XC60

A Volvo XC40? Ač působí jako benjamínek, s většími sourozenci si rozhodně nezadá. Tady Volvo vsadilo na mladistvý elán a fantazii a inspiraci čerpalo v moderním produktovém designu, současných módních trendech a světě robotiky. Chytrý a vzdušný interiér ukrývá dvě desítky inovativně pojatých tradičních i zcela nových odkládacích míst. XC40, které je k dispozici v pestré škále barev i materiálů pro osobité kombinace, má na svou třídu také mimořádné jízdní schopnosti a nadstandardní bezpečnostní výbavu.

Volvo XC40

Volvo XC40

Modely SUV značky Volvo pojí nejen charakteristické detaily (třeba severskou mytologií inspirované světlomety s LED diodami ve tvaru Thorova kladiva) či prvotřídní realistické materiály, ale samozřejmě pro švédskou automobilku typický důraz na bezpečnost, jehož výsledkem jsou opakovaně nejlepší výsledky v testech amerického institutu IIHS, stejně jako konsorcia Euro NCAP, kde bylo letos Volvo XC40 dokonce nejlépe hodnoceným, tedy nejbezpečnějším vozem. I v této oblasti ale Volvo upírá svůj pohled mnohem dál za horizont. Se vstupem automobilového průmyslu do nové éry totiž nastoupil na scénu také nový typ automobilové bezpečnosti: online bezpečnost a autonomní řízení. Volvo si prostřednictvím svého partnerství se společnostmi Autoliv a Uber vytyčilo jasnou cestu k dosažení další své mety, která spočívá v představení komerčních autonomně řízených vozů. Samozřejmostí u těchto aut již bude plná elektrifikace, s níž Volvo počítá nejpozději do roku 2025 – ostatně už od roku 2019 by měly všechny modely značky nabízet verze s mild hybridním, plug-in hybridním nebo s plně elektrickým pohonem.

Zde je švédská automobilka nejen leaderem, ale skutečným vizionářem. Současným vrcholem vývoje v oblasti autonomní dopravy a online bezpečnosti je projekt s označením 360c. Tento koncepční vůz posouvá hranice využitelnosti autonomních technologií a nabízí řešení komunikace mezi auty i ostatními účastníky provozu.

FOTO: Koncentrace designu a budoucnosti

Koncentrace designu a budoucnosti - 237047_Volvo_360c_Interior_SleepingKoncentrace designu a budoucnosti - 237053_Volvo_360c_Interior_PartyKoncentrace designu a budoucnosti - 237062_Volvo_360c_ExteriorKoncentrace designu a budoucnosti - 237064_Volvo_360c_ExteriorKoncentrace designu a budoucnosti - 237063_Volvo_360c_Exterior

Volvo 360c, které více než auto připomíná elegantní apartmá první třídy, je prototypem samočinného elektrického online vozu, který nepotřebuje volant, řadicí páku ani pedály. Místo toho nabízí čtyři různá prostředí: prostor na spaní, mobilní kancelář, obývací pokoj a místo určené k zábavě. Tak by se tento koncept klidně mohl stát konkurentem letů na krátké vzdálenosti – a otevřít automobilovému průmyslu dveře k novým obchodním příležitostem. Protože možnost objednat si „autopilotní“ vůz, který klienta vyzvedne a odveze do požadovaného cíle, zatímco ten bude pracovat, bavit se s přáteli nebo spát, se zdá být ve srovnání s tradičními zdlouhavými odbavovacími procedurami letecké dopravy mnohem pohodlnější variantou. A Volvo právě pracuje na tom, aby se tato budoucnost stala současností co nejdříve.

Komentáře