Oblečení a doplňky těchto dvou sportovních značek nosí celý svět. Není snad nikoho, kdo by je neznal. Ovšem ne každý zná jejich historii. Příběh plný vzletů a pádů, cizoložství, pletek s nacisty, bratrské rivality a nečekaných zvratů, jež měly za následek počátek obou značek, se dočkal i filmového zpracování.

Nebudeme vás napínat. Někteří jste už možná z titulku či fotky poznali, že se jedná o příběh dvou bratrů Adolfa a Rudolfa Dasslerových. Ti založili v roce 1924 společnost Gebrüder Dassler v malém městě na jihu Německa. Jejich specializací byla výroba kvalitních sportovních bot. Jejich odlišné přednosti při spolupráci ukázaly, jak se perfektně doplňují. Adolf, přezdívaný Adi, byl sportovní nadšenec a skvělý vynálezce a Rudolf zase obchodník, který před ničím neustoupil.

FOTO: Pohled do zákulisí podnikání Adolfa a Rudolfa Dasslerových

Pohled do zákulisí podnikání Adolfa a Rudolfa Dasslerových - Pohled do zákulisí podnikání Adolfa a Rudolfa Dasslerových - Pohled do zákulisí podnikání Adolfa a Rudolfa Dasslerových - Pohled do zákulisí podnikání Adolfa a Rudolfa Dasslerových - Pohled do zákulisí podnikání Adolfa a Rudolfa Dasslerových -
Další fotky
Pohled do zákulisí podnikání Adolfa a Rudolfa Dasslerových - Pohled do zákulisí podnikání Adolfa a Rudolfa Dasslerových -

I přes náročné začátky se jim podařilo byznys rozjet velice úspěšně. A to dokonce účastí na olympijských hrách v roce 1936 v Berlíně. Jejich obuv nosil nejen německý reprezentační tým, ale také v té době nejrychlejší muž planety, černošský americký sprinter Jesse Owens, který před zraky Hitlera vyhrál čtyři zlaté medaile. Tento historický moment je pikantní mimo jiné i proto, že Adolf Dassler byl členem NSDAP. Dějiny jsou někdy absurdní.

S rostoucím úspěchem rostly také spory mezi bratry. Vyústilo to v obrovskou rivalitu, za kterou stojí mnoho okolností. Jednou z nich byla sympatie Rudolfa k nacismu. Během války byl vyslán na východ bojovat proti Rudé armádě, zatímco Adolf musel zůstat v továrně a vyrábět obuv pro německé vojsko. Po válce byl Rudolf zajat americkými vojáky a po čase se dozvěděl, že jej nejspíš udal jeho bratr, který mezitím firmu (a nutno říci, že úspěšně) vedl. Aby ran osudu nebylo málo, v roce 1947 se Adolf dozvídá, že se jeho žena vyspala s Rudou a jeho syn Horst asi není jeho synem. Po tom všem asi není úplným překvapením, že se v roce 1948 rozešli.

FOTO: Filmové zpracování příběhu

Filmové zpracování příběhu - Filmové zpracování příběhu - Filmové zpracování příběhu - Filmové zpracování příběhu - Filmové zpracování příběhu -
Další fotky
Filmové zpracování příběhu - Filmové zpracování příběhu - Filmové zpracování příběhu -

Po rozchodu si každý z bratrů založil vlastní továrnu. Adolf pod značkou Adidas – Adi Dassler – das. Rudolf tento nápad po bratrovi zkopíroval a založil si značku pod názvem Ruda. Pokud máte dojem, že nejde o úplně sexy název, máte ho správně. Rudolfovi to nakonec došlo také a značku přejmenoval na Puma, jak ji známe dodnes. V roce 1954 se Rudolf těsně před utkáním MS ve fotbale pohádal s německým fotbalovým svazem a obuv dodal bratr Adolf. Toto a mnoho dalšího ještě víc prohloubilo jejich spory a bratři se do smrti už nikdy neusmířili.

Obě firmy dodnes sídlí v bavorském městečku Herzogenaurach. V roce 1947 se Rudolf prostě jen sebral a odstěhoval se za řeku Aurach. A tak je od té doby město rozděleno na dva tábory. A má samozřejmě dva fotbalové týmy. Jedni nosí Pumy, druzí Adidasky. Oba bratři jsou pochováni na stejném hřbitově, ale daleko od sebe.

Dramatický život , práci a následný rozkol dvou německých bratrů se nakonec stal předlohou výpravného německého filmu Olivera Dommengeta Adidas versus Puma.

Miroslav Romaniv

Čtěte také: Jaká je nejlepší česká filmová jízda letošního roku? Snímek Všechno bude právem ocenily Vary, nenechte si ho ujít.

Komentáře