Nalezeny v těsném semknutí, spočívaly kostry dvou osob na místě bývalého starověkého města, které zasáhl drastický konec pod nájezdem nepřátel. Otázky okolo identity „milenců z Hansanlu“ však zůstávají nezodpovězené.

V roce 1972 odkryli archeologové jeden z nejdojemnějších nálezů vykopávek íránského města Teppe Hasanlu, jehož obyvatelé byli okolo roku 800 před naším letopočtem nemilosrdně vyvražděni Urarty.

FOTO: I po smrti nerozlučitelní milenci spočívali v objetí 2800 let

I po smrti nerozlučitelní milenci spočívali v objetí 2800 let - The 2800 years old kissI po smrti nerozlučitelní milenci spočívali v objetí 2800 let - hasanlooI po smrti nerozlučitelní milenci spočívali v objetí 2800 let - hasanlu-bodies1I po smrti nerozlučitelní milenci spočívali v objetí 2800 let - Trenches-Hasanlu-Tepe-ExcavationI po smrti nerozlučitelní milenci spočívali v objetí 2800 let - 4.-Citadel-Victims
Další fotky
I po smrti nerozlučitelní milenci spočívali v objetí 2800 let - PHOTOGRAPH-OF-DESTRUCTION-VICTIMS-IN-BURNED-BUILDING-II-HASANLU-EXCAVATION-ARCHIVES

Kosterní pár ležel na dně omítnutých košů na obilí, kam se zřejmě ukryl ve snaze skrýt se před krutým nepřítelem. Zdá se, že unikli smrtelným ranám, ale zplodiny z hořícího města, které tak bylo vymazáno z mapy, se jim staly osudnými (k ráně na lebce pravé kostry došlo až během vykopávek). Na místě jejich smrti nebyly nalezeny žádné objekty, kromě kamenného „polštáře“ pod hlavami koster.

Pravá kostra mladého muže ve věku okolo 19 až 22 lety leží na zádech, zatímco levá kostra staršího člověka neidentifikovaného pohlaví okolo 30 let věku spočívá na boku a něžným gestem ruky drží bradu mladšího. Pohlaví staršího z nešťastníků je však podle dostupných zjištění spíše mužské a tak se spekuluje, zda nešlo o příbuzenský vztah nebo o homosexuální poměr.

V 95 letech zemřel George Mendonsa, námořník, který políbil zdravotní sestru na ikonické fotografii. Víte, jak přesně snímek vznikl?

Pár není zdaleka jediným, jehož ostatky se na rozsáhlém archeologickém nalezišti objevily. Celé město je poseto stovkami obětí krvavého masakru. Ženy, děti, mladí, staří stále leží na místech, kde je potkala smrt zbraní nebo ohněm. Pro vědce je tak místo na Blízkém východě informačně podobně důležité jako třeba italské Pompeje.

Jan Králík

Komentáře