Značka Eminente přináší do nabídky slavných rumů chutě z devatenáctého století i zbrusu nové know-how. Její podíl aguardientes je vůbec nejvyšší mezi kubánskými rumy. Ne nadarmo se říká, že je do Eminente převtělená duše celého ostrova.

Aguardientes jsou bezbarvé destiláty z té nejlepší melasy. Dodávají rumu na jemnosti a charakteru, zatímco mladý rum přidá sílu a vitalitu. Kouzlit s poměrem jednotlivých ingrediencí, vybrat ty správné sudy pro zrání a sladit vše v dokonalý výsledek, to vyžaduje řadu zkušeností a odbornosti. Eminente má ve svých službách nejmladšího z velmistrů rumového řemesla, takzvaného Maestro Ronero. S Césarem Martím jsme si povídali o tom, jak Eminente pít a proč ho vnímat jako dílo emocí a produkt národní hrdosti.

Říká se, že některé rumy chutnají nejlépe samy od sebe a jiné jsou předurčeny stát se součástí koktejlů. Kam byste zařadil Eminente?

Eminente je kubánský rum pocházející ze středu Kuby, takže ho řadíme do centráního stylu. My na Kubě máme tři druhy rumu, které jsou svázané se zeměpisnou polohou a tedy i geologickým podložím. Východní, západní a centrální kubánský rumy tak mají svá specifika. Ten východní je dobrý na popíjení, západní z okolí Havany se hodí do koktejlů a ten centrální je tak nějak uprostřed, má to nejlepší z obou koutů ostrova a velmi vyváženou chuť. Zkuste Eminente jen tak, na ledu nebo v koktejlu, je osvěžující a robustní, jemný a zároveň komplexní. Lze si ho vychutnat ve všech podobách.

Textura lahve připomíná krokodýlí kůži. Je to jen designový prvek nebo to má hlubší význam?

Eminente má své kořeny v divoké oblasti ostrova, které se přezdívá krokodýlí ostrov. Žije zde na 3000 druhů zvířat, která jinde nenajdete, včetně kubánského krokodýla, jenž obývá bažinatou oblast Zapata v provincii Matanzas. Místní se krokodýlů bojí, ale zároveň je chrání. Divoká zvířata kralují oněm člověkem nedobytým končinám. Jsou součástí Kuby stejně jako my. Eminente je neodmyslitelně spjat s nespoutanou přírodou Kuby, ať už jde o samotnou lahev nebo logo ostrova ve tvaru krokodýla, které odkazuje na zmíněný živočišný druh i tvar Kuby jako takové. Eminente je poctou kubánské divočině.

Řekněme, že s rumem teprve začínám a nemám moc zkušeností. Je Eminente dobrým startem do světa prémiových rumů?

Tím nejlepším! Emimente je velmi autentickým kubánským rumem. Vyzrálým, protože se v něm odráží zkušenosti mnoha generací, ale také rumem pro všechny chuťové pohárky. Přidáváme jen minimum cukru a výsledný blend oceňují i ti největší rumoví fajnšmekři.

Jak jste se vlastně k výrobě rumu dostal, byl to osud, sen nebo nějaké vyšší poslání?

Vyrůstal jsem ve Villa Clara, uprostřed ostrova, kde jsem trávil dětství obklopený nekonečnými poli cukrové třtiny. Můj dědeček i strýčkové z matčiny strany se zpracováním třtiny živili a já je často při práci pozoroval či doprovázel. Takže se vlastně dá říct, že jsem v tom vyrostl, i když k rumu a jeho výrobě jsem přičichl až na Univesidad Central de las Villas Marta Abreu, kde jsem v roce 1995 začal studovat chemii. Během třetího ročníku jsem se dostal na praxi v palírně Ronera Central, kde pracuji dodnes. Rok a půl jsem se zde věnoval samotné výrobě, ale i procesu zrání. Bavilo mě to tak moc, že jsem se po studiích stal právoplatným členem týmu budoucích velmistrů rumového řemesla, což není nic snadného. Moje vášeň mne dnes živí a za to jsem neskonale vděčný.

Jste jedním z pouhých deseti Maestros Roneros. Řekněte nám o tomto titulu něco víc. Co musí člověk zvládnout, aby si ho zasloužil?

Musíte projít několika zkouškami a být zvolen speciální komisí. Tím to ale teprve začíná. Následuje dlouhý proces učení. Je v tom hodně vědy, ať už jde o technologie nebo trénink smyslů. Povedlo se mi tento proces absolvovat za devět let, což je považováno za rychlé, protože někteří stráví tréninkem velkou část života. A svým způsobem ten proces nikdy nekončí. Mám to štěstí, že se starám o kvalitu rumu právě u Eminente. Mým úkolem je přemýšlet o rumu jako takovém a dávat jeho chuti směr. Je v tom hodně experimentování. Vše zraje v sudech z bílého dubu. Dřevo z různých zdrojů, sudy různých velikostí, to vše znamená různé chutě a jejich mísení, než se zrodí profil typický právě pro Eminente. Je to náročná práce, která vyžaduje znalosti, čas, oddanost, vášeň a samozřejmě důvěru. 

Co dává Eminente jeho nezaměnitelnou chuť? Je to cukrová třtina, která roste jen v některých částech ostrova nebo je to proces jako takový?

Cukrová třtina se pěstuje ve více než 80 zemích světa, ale tu nejlepší najdete jen v Karibiku. Na Kubě se schází ideální podmínky – bohaté geologické podloží, úrodná půda a tropické klima, díky čemuž se cukrové třtině na ostrově daří už od roku 1515. Ze stovky různých odrůd cukrové třtiny se jich jen deset používá na výrobu rumu. Tvoří až polovinu celkové sklizně třtiny a nejzajímavější je, že sedm z deseti odrůd nikde jinde než na Kubě neroste. Proto je kubánský rům skutečně nenapodobitelný. Historie výroby rumu má řadu milníků a Eminente k ní přispívá snahou o návrat ke komplexnímu rumu. Zráním a mícháním vyzrálých rumů, tzv. aguardientes (ohnivých vod), s tzv. mladým rumem, lze dosáhnout vyvážené směsi, která má hloubku a zároveň příjemnou, lehkou chuť.

V Česku žije početná kubánská komunita. U nás Kuba znamená hlavně rum, staré Ameriky na ulicích Havany a pestrou kulturu. Co si na Kubě představíte, když se řekne Česko?

Především milé a přátelské lidi. A samozřejmě skvělé pivo, dobré jídlo a nádherné hrady a zámky. Je to u vás doslova jako v pohádce.

Jste nejmladším Maestro Ronero v historii. Kam povedou vaše další kroky?

Právě jsem si dodělal doktorát v oboru, který je úzce spjat s výrobou alkoholických nápojů, takže v branži už zůstanu. Eminente mi dává možnost zaměřit svou vášeň a znalosti na konkrétní cíle a projekty. Zkoumání nových chutí a s nimi souvisejících emocí doušek za douškem je pro mě klíčem k objevování autentické Kuby a budování národní hrdosti, kterou mohou ochutnat lidé v různých koutech světa.

Co děláte, když nevyrábíte nebo neochutnáváte rum?

Miluji cestování a objevování nových míst. Nejvíc mě na turistice vždy láká a zajímá historicko-kulturní rozměr. A také nade vše miluji moře, chvíle strávené s rodinou a přáteli, nebo prostě jen obyčejné kopání do fotbalového míče s partou dobrých kamarádů.

 

Komentáře