Lenovo ThinkPad, legendární notebook s ikonickou červenou tečkou uprostřed, slaví již 30. výročí. Za tu dobu se stal vlajkovou lodí společnosti Lenovo, go-to přístrojem mnoha kanceláří i jednotlivců po celém světě a průkopníkem mnoha inovativních prvků. Pojďme se společně podívat na nejzajímavější momenty jeho třicetileté existence.

Červená tečka poprvé (1992)

Ačkoliv nyní je červený TrackPoint u ThinkPadu spíše tradicí a ikonickou záležitostí, u historicky prvního modelu Lenovo ThinkPad měl naprosto revoluční funkci. V 90. letech se touchpady začínaly k notebookům teprve přidávat, jinak bylo zvykem k notebooku připojovat myš či trackball. TrackPoint tedy sloužil k pohybu kurzoru po obrazovce bez nutnosti připojit myš. Příkaz na obrazovce jste provedli pomocí tlačítka, která se nacházela na místě dnešního touchpadu.

ThinkPad ve vesmíru (1993)

ThinkPad a NASA mají dlouhou společnou historii, dodnes se jedná o nejšíře zastoupené přístroje NASA na Mezinárodní vesmírné stanici. Agentura NASA ThinkPady hojně využívala (a dodnes často využívá) při vesmírných misích, a to jak na palubě raketoplánů, tak při jejich plánování a trasování na Zemi. Poprvé se ThinkPad (konkrétně model 750c) ve vesmíru ocitl v roce 1993, kdy byl součástí technického vybavení raketoplánu Endeavour.

První čtečka otisků & první 2v1 (2004 & 2005)

Dnes už je pro nás čtečka otisků naprosto základním vybavením každého telefonu a spousta z nás si ji nárokuje i na svých počítačích. S první čtečkou otisků na notebooku ale přišlo opět Lenovo, objevila se v roce 2004 na ThinkPadu T42.

Spousta firem také uvádí na trh moderní tablety a notebooky 2v1 (např. Lenovo IdeaPad), úplně poprvé jsme ale otočný displej, který zároveň slouží jako tablet, mohli vidět v roce 2005 u modelu ThinkPad X41.

Doba karbonová & hliníková (2008 – současnost)

Notebook nás často doprovází všude, kudy chodíme, a tak jsme si zvykli, že musí být hlavně co nejlehčí a nezabírat příliš místa. Lenovo u řady ThinkPad experimentuje s karbonovým vláknem už od roku 2008, kdy se jim podařilo vyvinout ThinkPad se špičkovými parametry splňujícími vše, co si i profesionální uživatel může přát. Model X300 ale zároveň vážil pouze kolem 1,3 kg.

Dnes je ThinkPad stejně lehký a kompaktní, ale například nejnovější řada ThinkPadů, Z13 a Z16, nízké hmotnosti dosahuje díky recyklovanému hliníku. Tím navazuje i na čím dál důležitější téma udržitelnosti a nabízí zpracování s recyklovanou veganskou kůží a 100% recyklovatelným/kompostovatelným obalem, který je ale zároveň designový a je skořápkou pro veškeré špičkové technologie, na které jsme u řady ThinkPad zvyklí. Kromě kompaktnosti se pyšní zejména bezpečností a vynikajícím výkonem.

ThinkPad na osmitisícovce (2010)

V roce 2010 se v rámci kampaně Lenovo s horolezcem Radkem Jarošem ThinkPad dostal až na vrchol světa. Jaroš, další horolezci a televizní komentátor Stanislav Bartůšek vysílali z modelu ThinkPad X301 živý vstup do ČT 1 a ČT 24 z nadmořské výšky 6368 m, což je zatím nejvýše, odkud se zatím podařilo živý přenos uskutečnit. Vyplývá z toho jednoduchá skutečnost – kdysi těžké vysílací vybavení se dnes dá sbalit i do limitu několika kilo.

Pro ThinkPad navíc nejsou extrémní podmínky nic příliš hrozivého, každý model prochází testováním MIL-SPEC, který testuje výdrž notebooku při vysokých teplotách, vlhkosti až 98 %, vystavení vibracím 4-33 Hz a opakovaných tvrdých nárazech.

Komentáře