„Ty boty ti dal slepej ortoped nebo teplej farář? Pochválil kdysi učitel tělocviku mému kamarádovi Brynaovi jeho těžké, šněrovací boty Martens, které mu coby šestnáctiletému dovezl jeho bratr z Londýna. „Myslím, že mi je spíš záviděl. Byl to asi jeden z mých nejvíc embarrassing a současně nejvíc proud moment in my life,“ říká Bryan, který vyrůstal v anglickém North Yorkshire. „Byl jsem rád, že jsem v té záplavě manšestru a vytahaných mikin po starších sourozencích ten jinej.“ Eltone, nenapíšeš o něm muzikál?

Jak poznáte ikonu? Že překoná čas, politické režimy i trendy, a hlavně stabilně budí rozpaky. Půlka lidí ji nosí, protože jsou rebelové, a zbylá část s nadějí, že se rebely stanou nebo se jim alespoň budou vzdáleně podobat.

Mirai Navrátil v botách Dr. Martens a obleku od návrháře Jana Černého.

Martensky jsou celoroční záležitost především díky pevné konstrukci a masivním gumovým podrážkám. Jméno jim dal doktor Klaus Martens, který dnešní módní klasiku původně vytvořil jako zdravotní botu pro vojáky bavorského wehrmachtu. Po nehodě během lyžování v Alpách v roce 1945 potřeboval Klaus botu, ve které se bude cítit pohodlně za každých okolností. Podrážku si tak vyrobil z pneumatiky. Následně si Klausových bot všimla britská obuvní společnost Griggs’s Footwear, která je přetvořila do podoby, kterou známe dnes.

Málo o kterých botách můžete říct, že je s jistotou poznáte, a málo která značka si během své existence uchovala svůj původ a tedy rebelství a nezklouzla k mainstreamu. Ani za desítky let od svého vzniku v roce 1960 se přísná černá kotníková bota lemovaná žlutou hrubou nití s označením 1460 nikterak nezměnila. Asi není oblíbenější a současně kontroverznější boty, než je právě martenska. Ostatně to je problém všech velkých a inovativních věcí. Bota později pronikla do mnoha subkultur. Ikonická byla pro punkery, rockery a motorkáře, kteří vysokou botou s ikonickým žlutým prošíváním doplňovali své outfity. Dnes už tyhle boty můžete zkombinovat s jakýmkoliv outfitem a působit přitom stylově a nenuceně.

Typická kovaná špička, bytelná, ale pohodlná podrážka a pevná kůže, která se dříve nebo později přizpůsobí každé noze. Pravdou je, že to začátku trochu bolí. Je to stejný proces jako s kvalitním denimem. Arigato. Ale pak to stojí za to. S martenskami je to podobné jako s džínami, vínem, sýry nebo whisky – čím starší, tím lepší. Navíc je můžete vzít úplně kamkoliv, a to myslíme doslova, potkáte je v zabahněném lese i na červeném koberci.

Od klasického modelu 1460, který zná celý svět, prošly boty Dr. Martens mnoha úpravami a jejich nabídka se rozrostla o řadu pohodlných a stylových modelů. Vybírat dnes můžete i z nízkých bot nebo sandálů. Mezi modely najdete jak nenápadné neutrální zpracování, tak i výrazné designy s odvážně vysokými podrážkami. Právě s touhle variabilitou si designéři z Dr. Martens hrají. Současně není na trhu módní značka, která by se v jejich signifikantním designu nezhlédla. Jejich levnější, či dražší kopie najdete na regálech masové značky Forever 21 i buticích domů Christian Dior či Balenciaga.

Všechny modely jsou jako doma v industriálním prostředí, které ladí k punkovému dědictví slavné britské značky. Za dobu existence značky si boty oblíbila i řada hvězd, mezi které patří i Elton John, Madonna, Paul McCartney nebo skupiny Depeche Mode, Jethro Tull, Rolling Stones, Red Hot Chili Peppers, Pearl Jam a Soundgarden.

Ve všech případech ale platí, že s Dr. Martens si může každý vyhrát po svém. Jakákoliv bota od značky Dr. Martens byla, je a bude investice. Jednak díky kvalitnímu zpracování, a taky kvůli tomu, že je může nosit každý, kdo chce vyčnívat svým osobitým stylem.

Komentáře