Vietnamské jídlo si mohou dnes Pražané objednat na každém rohu. Najít ale takové, které by nebylo přizpůsobené chutím Čechů, bývá oříšek. Své o tom ví i George Nguyen zakladatel vietnamské restaurace Hanoi Square, kterou nově otevřel v centru Prahy ve Štěpánské ulici. „Chceme lidem ukázat, jaká jídla by skutečně ochutnali v Hanoji. Proto jsme otevřeli podnik, kde budeme vařit podle našich rodinných receptů, které si naše rodina předává z generace na generaci, ale také dle současných trendů street food kuchyně. Právě street food jídla definují a činí naši vietnamskou gastronomii pestrou a jedinečnou,“ prozrazuje majitel.

Ihned při vstupu do restaurace narazíte na phở stánek, kde kuchař připravuje vybrané místní speciality. Servírky jsou oblečeny ve vietnamském kroji, v části restaurace jsou na stropě rozvěšeny lampiony, prostorem zní zvuky rušné ulice a v rohu místnosti stojí stará motorka. Atmosféru koloniálních hanojských ulic se její majitel snažil vystihnout co nejvěrněji, proto většinu dekorací dovezl z Vietnamu. „Zážitek z jídla by měl být co nejvíce identický. Připravujeme proto jídla tak, jako bychom je uvařili přímo ve Vietnamu. Ochutnáte u nás i speciality, které dnes a denně vznikají přímo na vietnamských ulicích,“ uvádí George.  Spolu s týmem vietnamských kuchařů a barmanů tak každý den připravují jídla podle tradiční receptů, ale i současných trendů.

„Hodně asijských podniků jsou v České republice spíše fastfoody a bistra. Tomu jsme se chtěli vyhnout a ukázat jinou tvář vietnamských jídel, drinků, ale i káv,“ říká majitel. Ochutnat tu tak můžete třeba slepičí vývar s marinovanou krkovicí, míchaný salát phở, a jako dezert smažené banánové kuličky v krémové čokoládové pěně s kokosovou omáčkou ozdobené kaviárem z červené řepy. „Jídlo jde navíc ruku v ruce s kulturou. Tu bychom chtěli lidem v Česku také více přiblížit,“ dodává.

Phở polévku, na kterou se v restauraci specializují, připravují z čerstvých surovin přímo před zraky hostů v Phở stánku. Kromě phở můžete ochutnat například restovanou rýži s marinovaným masem a krevetami a další speciality vietnamské kuchyně, včetně vegetariánských pokrmů, jakým je například smažené tofu v rajčatové omáčce s jasmínovou rýží.

Suterén připomíná prostředí vietnamských katakomb. „Je pro nás důležité ukázat historii Vietnamu, jak ji známe my. Proto v chodbě visí ručně malované obrazy se symbolikou vůdce boje za národní osvobození Hồ Chí Minh, po stěnách baru máme malby žen během války a atmosféru doplňují použité muniční bedny, stará knihovna aj.“ ukazuje barman ve spodním patře. Právě zde barmani míchají netradiční signature drinky a připravují limonády z čajů a exotického ovoce.

Nečekejte jen klasické espresso

Mimo běžnou nabídku si můžete objednat teplou nebo ledovou kávu s kokosovou tříští, překapávanou kávu, nebo specialitu Cà phê trứng – kávu se žloutkovou pěnou. “O této hanojské specialitě z roku 1950 se říká, že pokud ji při vaší návštěvě Hanoje neochutnáte, tak je to jako byste Vietnam nikdy nenavštívili,” prozrazuje barman.

Lokální pomoc?

Každý zákazník svou návštěvou přispívá společně s restaurací na podporu místních organizací a lidí, kteří pomoc potřebují. „Přáli jsme si jako první vietnamská restaurace v tomto ohledu pomoci. Z každé objednávky přispějeme na přípravu jídel pro ty, kteří si jej nemohou dovolit. Doba pro nás restauratéry není nyní lehká, ale chceme dostát našim slovům při vytváření konceptu. Nyní připravujeme jídlo pro nedaleký hostel, kde jsou ubytovaní lidé bez domova,“ uzavírá George Nguyen.

Komentáře